Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
De langste dag van het jaar 2021

Het klinkt een beetje gek, de langste dag van het jaar. Een dag kan namelijk niet langer zijn dan 24 uur. Toch bestaat deze dag. Wij leggen je uit waarom deze dag de langste dag van het jaar is.

De langste dag van het jaar

Zoals we hierboven zeiden kan een dag niet langer zijn dan 24 uur. Toch bestaat de langste dag van het jaar. Naast dat deze dag de langste dag van het jaar heeft , heeft hij ook nog andere naam. Deze naam is het zomerpunt. De langste dag van het jaar komt dan ook omdat het langer licht blijft. Het lijkt dus net alsof deze dag extra lang is terwijl hij eigenlijk gewoon 24 uur is. Je vraagt je vast af wat er precies zo bijzonder is aan deze dag. Naast dat het extra lang licht is zit er nog een betekenis achter deze dag. Voor veel mensen betekent 21 juni de start van de zomer. De start van extra lekker weer, maar in veel culturen is de langste dag van het jaar een feestmoment. Dat wordt bijvoorbeeld in Denemarken en Noorwegen gevierd, de midzomernachtfeesten. En er komen elk jaar veel mensen naar het beroemde monument in Engeland om deze dag te vieren.

Wat vieren ze in andere landen tijdens de langste dag van het jaar

Door het corona-virus loopt dit ook anders. Als we kijken naar de jaren voor het corona-virus gingen de mensen in Engeland massaal naar het beroemde monument  Stonehedge toe om de langste dag van het jaar te vieren. Dit moment heeft voor druïden en heidenen een bijzondere betekenis. Ze geloven dat het stenen monument is opgericht om religieuze redenen. Viering van de zomer- en winterwende vindt waarschijnlijk al duizenden jaren plaats in Stonehedge. De bezoekers hullen zich in een bijzondere en vaak kleurrijke kleding en dansen, zingen doen yoga en voeren allemaal andere dingen uit om de kracht van de natuur te eren. In de jaren voor corona trokken er tienduizend mensen naar dit moment om mee te doen aan de viering van de langste dag van het jaar.

op welke dag valt de langste dag van het jaar

Veel mensen denken dat de langste dag van het jaar elk jaar op dezelfde datum is. Als we kijken naar de komende jaren is dat ook zo. We kunnen dan ook zeggen dat de langste dag van het jaar vaak op dezelfde datum valt. De langste dag is dan ook vaak rond 20 of 21 juni. Het komt het vaakste voor op 21 juni, het kan voorkomen dat het een enkele keer op 20 of 19 juni is. Naast dat een langste dag van het jaar is moet er natuurlijk ook een kortste dag zijn. Die bestaat dan ook. De kortste dag van 2024 is dan ook op 21 december. Ook deze dag bestaat gewoon uit 24 uur maar dan is het korter licht dan we gewend zijn. Ook de kortste dag is vaak rond 20 en 21 december.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.