Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Wanneer is het de kortste dag van het jaar? Hieronder vind je een overzicht van alle jaren:

Wanneer is het de kortste dag van het jaar? ?

Kortste dag Start op Dag Weeknr. Dagen te gaan
2024 21 december 2024 zaterdag 51 179 dagen
2025 21 december 2025 zondag 51 544 dagen
2026 21 december 2026 maandag 52 909 dagen
2027 22 december 2027 woensdag 51 1275 dagen
2028 21 december 2028 donderdag 51 1640 dagen
2029 21 december 2029 vrijdag 51 2005 dagen
2030 21 december 2030 zaterdag 51 2370 dagen

Anderen lezen ook:

De kortste dag?

Tijdens een jaar is er zowel sprake van een langste dag als een kortste dag van het jaar. Nog altijd bestaat er het misverstand dat de kortste dag altijd op dezelfde datum valt, maar dat klopt dus niet helemaal. Alhoewel de kortste dag vrijwel altijd rondom 21 december valt, hoeft dit niet te betekenen dat dit ieder jaar de datum is waarop de dag op zijn kortst is. Dit wordt veroorzaakt door de schrikkeljaren. Wanneer de kortste dag dan wel is, kun je vinden op Jaarkalender.nl. Sowieso ben je bij onze site aan het juiste adres als het gaat om speciale dagen. Ook is onze website ideaal voor iedereen die zijn of haar agenda op orde wil houden. Zo vind je op onze site onder meer info over schoolvakanties. Wij vertellen je waarom iedere dag speciaal is.

Rond welke dagen vindt de kortste dag plaats?

Ieder jaar vindt de kortste dag van het jaar plaats rond 21 december. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, betekent dit niet noodzakelijk dat dit ook de datum is waarop de dag het kortst is. Zo is het ook goed mogelijk dat deze dag valt op 19 of 20 december. Daarnaast is het mogelijk dat de kortste dag iets later plaatsvindt. Zo komt het ook voor dat deze datum op 21 december, en een enkele keer is het zelfs voorgekomen dat de kortste dag van het jaar op 23 december was. Als je dus zeker wilt weten wanneer de dag nu echt het kortst is, check je altijd even Jaarkalender.nl.

Wat houdt de kortste dag in?

Een dag is altijd 24 uur. We bedoelen dus niet met de kortste dag dat deze dag ineens maar 23 uur heeft. Tijdens de kortste dag van het jaar is het verschil tussen de opgang van de zon en de ondergang van de zon het kleinst. Een andere term voor deze dag is het winterpunt. Deze dag staat onder deze naam bekend omdat het in het midden valt van de dag waarop de zon op zijn laatst opkomt en de dag waarop de zon op zijn vroegst onder gaat. Op de kortste dag is dit dus niet het geval. Het gaat hierbij echt om het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang. Rond 13 december gaat de zon op zijn vroegst onder. Rond 31 december komt de zon op zijn laatst op.

Kortste dag

Hoe spendeer je de kortste dag van het jaar?

Omdat de dag altijd op zijn kortst is rondom 21 december, is de kans aanwezig dat deze dag samenvalt met de kerstvakantie. Wie weet heb je wel een vrije dag op deze dag. Daarnaast kan het ook zijn dat de kortste dag op een dag in het weekend valt. Ook in de winter kun je kiezen voor een gezellig dagje uit, maar vele mensen vinden het ook fijn om lekker warm binnen te zitten. Misschien prefereer je wel het lezen van een goed boek of het kijken van een hele leuke film. Het kan allemaal op deze dag.

Alles wat je moet weten over de kortste dag ontdek je op Jaarkalender.nl

Jaarkalender.nl is de ideale bron voor alle info die je moet weten over de meest speciale dagen van het jaar. Zo kun je bij ons bekijken op welke dag de kortste dag dit jaar valt, maar ook voor de komende jaren kun je al de datums bekijken. We vertellen je ook op welke dag deze speciale dag valt en hoeveel dagen het nog duurt. Ook vertellen we je het weeknummer. Waar dit bij de langste dag relatief steady is, is dit bij de kortste dag verschillend per jaar. Veelal alterneert het weeknummer tussen week 51 en week 52. Jaarkalender.nl, voor de meest bijzondere dagen van het jaar.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.