Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Wanneer is het bouwvak in 2024? De officiële bouwvak vakanties bestaan niet meer. Wel wordt deze periode vaak door bouwbedrijven gebruikt als vakantieperiode. Bedrijven mogen hier dus van afwijken.

Wanneer is het bouwvak 2024

Bouwvak Regio Van T/m Dagen te gaan
Bouwvak 2024 Noord 5 augustus 2024 23 augustus 2024 14 dagen
Bouwvak 2024 Midden 29 juli 2024 16 augustus 2024 7 dagen
Bouwvak 2024 Zuid 22 juli 2024 9 augustus 2024

Anderen lezen ook:

Wanneer is het bouwvak 2025

Bouwvak Regio Van T/m Dagen te gaan
Bouwvak 2025 Noord 26 juli 2025 16 augustus 2025 369 dagen
Bouwvak 2025 Midden 2 augustus 2025 23 augustus 2025 376 dagen
Bouwvak 2025 Zuid 19 juli 2025 9 augustus 2025 362 dagen

Wanneer is het bouwvak 2026

Bouwvak Regio Van T/m Dagen te gaan
Bouwvak 2026 Noord 18 juli 2026 8 augustus 2026 726 dagen
Bouwvak 2026 Midden 1 augustus 2026 22 augustus 2026 740 dagen
Bouwvak 2026 Zuid 25 juli 2026 15 augustus 2026 733 dagen

Bouwvak

De bouwvak, een afkorting van “bouwvakantie” is elk jaar weer een periode in het hoogseizoen die de tongen losmaakt. Het is traditiegetrouw de periode waarin bouwbedrijven sluiten en werknemers met vakantie gaan. Hoewel het nooit officieel als zodanig is vastgelegd, is de bouwvak de belangrijkste periode voor de zomervakantie. Het is uitgegroeid tot een soort maatstaf voor schoolvakanties en vakanties van werknemers in inmiddels alle sectoren.

De bouwvak markeert het hoogseizoen

De bouwvak is de indicator van het absolute hoogseizoen in de zomer. In deze periode van het jaar vieren de meeste mensen hun vakantie. Er is echter geen vaste periode waarin de bouwvak plaatsvindt. Dit verschilt van jaar tot jaar en van regio tot regio.

De bouwvakantie is ooit in het leven geroepen vanuit behoefte. Het was een advies per regio dat aangaf wanneer werknemers van bouwbedrijven het beste vakantie konden nemen. Er was behoefte aan regulering om te voorkomen dat iedereen massaal op hetzelfde moment vakantie zou nemen en er problemen zouden ontstaan. Daarom valt de bouwvak ook verschillend per regio. 

Bouwvak

Leidend, maar niet bepalend

Ook in andere sectoren en zelfs in het algemeen is de bouwvak leidend geworden voor de vakantieperiode. Leidend, maar niet bepalend. Wanneer vakanties daadwerkelijk plaatsvinden, is nog steeds aan bepalingen in de CAO en de werkgevers en scholen. Adviezen worden in de regel echter wel opgevolgd, wat erin resulteert dat de regio’s noord, midden en zuid Nederland tijdens het zomer hoogseizoen op verschillende momenten vakantie viert. Wel is er sprake van enige overlap.

Vakantiesector is dankbaar

De vakantie- en toerismesectoren zijn dankbaar voor de bouwvak. Wanneer de bouwvak is vastgesteld, betekent dit dat er een duidelijk geraamte staat voor de drukste tijd van het zomerseizoen. Dit is terug te zien in de prijzen. De prijzen van vluchten, vakanties, accommodaties en uitjes vliegen omhoog omdat vaststaat dat er in de periode van de bouwvak veel animo voor is. Dit leidt ertoe dat mensen vaak proberen om hun vakantie – indien mogelijk – buiten de bouwvak om te plannen. Niet alleen is het dan rustiger, ook de prijzen liggen dan lager. 

Schoolvakanties houden nauw verband met de bouwvak, waardoor ouders van schoolgaande kinderen vaak genoodzaakt zijn om hun vakanties middenin de duurste en drukste periode van de zomer te plannen.

Nog zijn originele betekenis

Ondanks dat de term “bouwvak” een steeds bredere betekenis heeft gekregen en op meer sectoren van toepassing is, behoudt deze zeker nog zijn originele betekenis. Tijdens de bouwvakantie zijn bouwbedrijven in de regel ook daadwerkelijk dicht. In Nederland gebeurt dit op basis van advies en overleg, maar in België worden collectief drie weken vastgesteld waarin de bouwbedrijven hun deuren sluiten. 

Ook veel andere landen kennen een eigen variant. Dit is vaak te merken tijdens buitenlandse vakanties. Soms vallen de periodes van de bouwvak in Nederland samen met die in omringende landen, of kennen deze een sterke overlap. Op populaire vakantiebestemmingen in het buitenland is het dan vaak drukker en zijn er meer nationaliteiten in groten getale vertegenwoordigd. Andere jaren is er sprake van meer spreiding. 

Zwarte zaterdagen tijdens bouwvak

Ga jij tijdens de bouwvak met de auto op vakantie? Dan is de kans op files groot! Tijdens deze weken, en dan vooral de zaterdagen, stromen de wegen in Europa namelijk vol met verkeer. We noemen dit dan ook zwarte zaterdagen. En zwart is zo’n zaterdag zeker als je meerdere uren in de brandende zon in de file staat… De drukte op de wegen begint tijdens de bouwvak vaak vrijdagmiddag al, maar neemt op zondagen af. Slim om rekening mee te houden!

Lukt het jou echt niet om op andere dagen te reizen, ga dan goed voorbereid op reis tijdens een zwarte zaterdag. Voor Frankrijk kan je vooraf bijvoorbeeld een tolbadge regelen. Dat scheelt je zeker tijd! Ook is het aan te raden om altijd water en iets te eten bij je te hebben. En wat te denken van vermaak voor de kinderen als jullie drie uur lang stapvoets rijden. Leuk he, vakantie ?.  

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.