Vandaag: maandag 26 februari 2024, Week 9

De officiële bouwvak vakanties zijn er niet meer. Wel wordt deze periode vaak door bouwbedrijven aangehouden als vakantieperiode.

Wanneer is het Bouwvak regio Zuid?

Bouwvak Zuid Van Tot en met Dagen te gaan
Bouwvak Zuid 2024 20 juli 2024 10 augustus 2024 145 dagen
Bouwvak Zuid 2025 19 juli 2025 9 augustus 2025 509 dagen
Bouwvak Zuid 2026 25 juli 2026 15 augustus 2026 880 dagen

?‍♂️ Bovenstaande info is inmiddels bevestigd door de Bouwend Nederland vereniging.

Lees ook:

Bouwvak in regio Zuid

Als je wilt weten wanneer de bouwvak in regio Zuid plaatsvindt, ben je bij Jaarkalender.nl aan het juiste adres. Bouwvak is een afkorting en staat voor bouwvakantie. Zoals de naam al aangeeft, gaat het hierbij om een vakantie voor bouwbedrijven. Deze vakantie duurt 3 uur en er wordt voor gezorgd dat deze periode overlapt met de zomervakantie voor kinderen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Zo kunnen werknemers van bouwbedrijven gewoon op vakantie met het hele gezin. Alhoewel deze periode niet door de overheid wordt vastgesteld, is er wel een centrale instantie die advies geeft over de beste datums voor deze vakantieperiode. Vele bedrijven houden zich hieraan, alhoewel niet elk bedrijf het advies volgt. Check daarom altijd bij je eigen werkgever voor wat voor jou van toepassing is.

Bouwvak Zuid

In welke periode vindt de bouwvak in regio Zuid plaats?

Er zijn een aantal eisen waar de bouwvak in regio Zuid aan moet voldoen. Ten eerste dient deze vakantie altijd 3 weken te duren. Daarnaast moet er voor gezorgd worden dat deze periode altijd in de grote vakantie valt. Zo kunnen werknemers gewoon met hun gezinnen op vakantie gaan. Daarnaast is het de bedoeling dat de bouwvakantie niet in alle drie de regio’s tegelijk plaatsvindt. Dan zijn er te veel bouwbedrijven tegelijk niet aan het werk. Daarom wordt er voor gezorgd dat de begin- en einddatums van de drie regio’s altijd verschillen. Gelet op deze eisen, is het niet verwonderlijk dat de bouwvak altijd in de zomer plaatsvindt. Veelal begint deze vakantie eind juli of begin augustus, en eindigt deze ongeveer in het midden van august. De bouwvak in regio Zuid is dus een zomerse vakantie.

Wie bepaalt wanneer de bouwvak in regio Zuid plaatsvindt?

Zoals eerder al werd gesteld, bemoeit de overheid zich niet met het vaststellen van de precieze datums van de bouwvak. Dit wordt overgelaten aan één centrale instantie: Bouwend Nederland. Aan de hand van adviezen vanuit het bedrijfsleven stellen zij de datums vast. Hierbij wordt er goed opgelet dat er voldoende spreiding is tussen de vakanties in de regio’s Noord, Midden en Zuid. Daarnaast wordt er voor gezorgd dat deze vakantie altijd middenin de zomervakantie valt, zodat iedereen met zijn familie op reis kan gaan. De bouwvak duurt altijd 3 weken. Alhoewel vele bedrijven zich aan de door Bouwend Nederland vastgestelde datums houden, is dit advies niet bindend. Bedrijven kunnen dus afwijken van deze datums. Op onze site vind je altijd de data die Bouwend Nederland heeft bepaald. Er is dus geen collectief akkoord mee, waar dat in België bijvoorbeeld nog wel het geval is.

Alle pluspunten van de bouwvak in regio Zuid op een rij

Tijdens de Industriële Revolutie ontdekte men dat arbeiders vrije tijd en vakantie nodig hadden. Werkt men te veel, dan gaat dit ten koste van de productiviteit. Vaak wordt gedacht dat je het beste gewoon lang en veel kunt werken, maar niets blijkt minder waar. Vrije tijd is belangrijk voor ons. Hierin kunnen we leuke dingen doen en laden we onze batterijen weer op, zodat we op ons werk er weer tegenaan kunnen. Dit geldt ook voor de bouwvak in regio Zuid. Dit is een lange vakantie die samenvalt met de zomervakantie, dus werknemers kunnen gewoon met hun gezin op vakantie. Bovendien hoeven ze dankzij deze vakantie niet op het heetst van de zomer te werken.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.