Vandaag: woensdag 24 april 2024, Week 17

Wauw, grote kans dat je nog niet van Stroopwafeldag gehoord hebt, maar wat is het een goed idee zeg! Bijna iedereen is dol op stroopwafels, dus waarom geen dag inrichten die geheel in het teken van de stroopwafel staat.

Stroopwafeldag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Stroopwafeldag 2023 30 september 2023 zaterdag 39
Stroopwafeldag 2024 30 september 2024 maandag 40 159 dagen
Stroopwafeldag 2025 30 september 2025 dinsdag 40 524 dagen
Stroopwafeldag 2026 30 september 2026 woensdag 40 889 dagen
Stroopwafeldag 2027 30 september 2027 donderdag 39 1254 dagen
Stroopwafeldag 2028 30 september 2028 zaterdag 39 1620 dagen
Stroopwafeldag 2029 30 september 2029 zondag 39 1985 dagen
Stroopwafeldag 2030 30 september 2030 maandag 40 2350 dagen

De stroop- of siroopwafel is een lieveling van menig zoetekauw. Hoe is deze dag ontstaan? En wie heeft hem in het leven geroepen? Je had er misschien geen benul van, maar Stroopwafeldag is in het leven geroepen in Gouda. Waarom Gouda? Omdat ze hier niet alleen kazen maken, maar ook de beste stroopwafels van het land. In Gouda wordt de dag jaarlijks op 30 september gevierd. Dit is vooral een regionaal event. Voer je online de zoekterm ‘Stroopwafeldag’ in, dan zul je al snel verschillende dagen in het teken van de Stroopwafel tegenkomen. De leidende datum is 30 september.

Stroopwafeldag

Gouda en Stroopwafeldag

Een dag in het teken van de stroopwafel en de mensen die de stroopwafels produceren: dat is waar het allemaal om draait. Wat ons betreft verdient iedere lekkernij zijn eigen dag. Maar wie niet tonnetjerond wil worden, doet er goed aan er hier en daar een paar links te laten liggen. In Nederland wordt onder de stroopwafel de echte Goudse wafel verstaan. Of die echt in Gouda is ontstaan, staat open voor debat. Zo zijn er bronnen die teruggaan naar de Vikingen. Er zouden in graven van Vikingvrouwen ronde wafelijzers zijn gevonden. Of daar ook echt de lekkernijen in werden bereid die we vandaag de dag kennis, is natuurlijk maar de vraag.

Wie heeft de stroopwafel bedacht?

Vergis je niet: de stroopwafel is echt een uitvinding geweest. Het is niet zo dat hij er ineens pats-boem was. Pieter Willem Kamphuisen is de naam die in verschillende bronnen naar boven komt als bedenker van de stroopwafel. Hij nam de kousenwinkel van zijn vader over, zag de business bergafwaarts gaan en besloot over te stappen op de verkoop van koeken. Let op: het is het jaar 1810 waarover we nu spreken. Zijn uitvinding, de siroopwafel, blijkt een grote hit. Door de jaren heen zijn steeds meer bakkers het concept gaan volgen. Waar Gouda in 1960 liefst zeventien stroopwafelfabrieken telde, waren dat er rond 2000 nog maar vier.

Van lokaal, naar nationaal, naar internationaal

Tegenwoordig is de stroopwafel niet meer een zuiver Gouds begrip. Deze heerlijke koek is in heel het land bekend en wordt in heel het land geproduceerd. Daar komt bij dat hij ook buiten de landsgrenzen bekend is. Toch is het niet meer dan logisch dat de nationale Stroopwafeldag in Gouda is ontstaan: hier heeft de siroopkoek zijn roots. De stroopwafel zal altijd onderdeel blijven van de Goudse identiteit. Ons advies voor het vieren van nationale Stroopwafeldag: breng een bezoek aan Gouda, want hier komt het allemaal samen. Super leuk om te doen is een tripje plannen naar elke stroopwafelfabriek (zoals nieuw als oud). Vier je het liever kleinschalig? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een pak stroopwafels in huis halen en smullen maar. Jij bepaalt hoe je deze dag viert – je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

⭐️ Tip: Onze inhaakkalender bevat nog veel meer leuke en interessante dagen!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.