Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Bouwvak in 2023

Verplicht is de bouwvak al heel lang niet meer. Toch neemt maar liefst 85 procent van alle werknemers vrij in de bouwvak die voor hun regio geldt. Nu de zon zich eindelijk weer laat zien, kunnen veel mensen dan ook niet wachten… Het is tijd voor vakantie! Maar wanneer is eigenlijk de bouwvak voor regio noord, midden en zuid?

Regio Midden is in 2024 als eerste aan de beurt. Daar is het bouwvak in weeknummer 30, 31 en 32. Oftewel van maandag 24 juli tot en met vrijdag 11 augustus. Regio Zuid houdt bouwvak in week 31, 32 en 33: van maandag 31 juli tot en met vrijdag 18 augustus. Als laatste is het bouwvak in regio Noord. Daar zijn de meeste mensen vrij van maandag 7 augustus tot en met vrijdag 25 augustus. Dit zijn de weken 32, 33 en 34.

Behoefte aan richtlijn

Verplicht is de bouwvak dus al jaren niet meer. Sinds 1981 om precies te zijn. Toch geeft Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, elk jaar een terugvaladvies:  “Dit doen wij omdat veel bouwbedrijven toch de behoefte hebben aan een richtlijn voor een collectieve bedrijfssluiting.” En dat advies wordt dus niet alleen door veel bedrijven in de branche overgenomen, maar ook door het overgrote deel van werkend Nederland.

Voordelen van de bouwvak

En eerlijk gezegd: daar zijn wij eigenlijk wel voorstander van. Want wil je een beetje meters maken op je werk, dan is het wel handig dat jouw klanten of contactpersonen bereikbaar zijn. Als iedereen in dezelfde periode vakantie heeft, loop je elkaar niet mis. In de bouwvak is er, en dan vooral voor bouw- en infrabedrijven, ook minder werk omdat veel Nederlanders op vakantie zijn. En aangezien stilzitten geld kost, is de bouwvak dus een prima periode om ook vrij te zijn. Het laatste grote voordeel van de bouwvak is het feit dat de scholen tijdens deze periode ook gesloten zijn. Beste handig als je samen met je kinderen op vakantie wilt ?.

Nadelen van de bouwvak

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de bouwvak. En de allergrootste is dat je vakantie hebt in het hoogseizoen. Oftewel: op vakantie gaan is duuuuur! Daar komt bij dat het tegenwoordig nog best een opgave is om een geschikte vakantie te boeken. Want los van de kosten, is er ook heel veel volgeboekt tijdens de bouwvak. Probeer voor de grap nog maar eens een week, of twee, naar één van de Waddeneilanden te boeken…

Bouwvak 2024 samengevat

Niet verplicht, maar wel bijzonder veel gebruikt. En handig qua planning, maar niet goed voor de portemonnee. Zo kunnen wij de bouwvak van 2024 het beste samenvatten. Feit blijft: de vakantiekriebels beginnen te komen nu het ein-de-lijk weer lekker weer is in Nederland. Wij tellen de dagen af!  

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.