Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
pride Amsterdam

30 juli begint het weer, de jaarlijkse Gay Pride wordt weer gehouden in Amsterdam. Normaal gesproken is Juni de ‘Pride Maand’, waarbij halverwege de maand een Gay Pride Parade gehouden wordt op Roze Zaterdag, maar in Amsterdam wordt sinds 1996 dit feest gevierd tijdens de kanaal feesten.

Gay Pride Amsterdam

Pride Amsterdam wordt gevierd vanaf het laatste weekend van Juli tot het eerste weekend van Augustus. Een hele week lang. Pride Amsterdam is een groots feestelijk evenement omtrent de LHGBTQ+ gemeenschap. Sinds 1996 wordt het jaarlijks gehouden in de binnenstad van Amsterdam. Toen het net begon was de officiële naam: Amsterdam Pride. Zo heeft het tot 2007 geheten en daarna hebben ze het Amsterdam Gay Pride genoemd tot 2016. Maar vanaf 2017 heeft het evenement de naam Pride Amsterdam gekregen. Zo heet het nu nog steeds. Anders dan de naam doet vermoeden heeft dit evenement oorspronkelijk niks te maken met de LHGTBQ+ gemeenschap. Het is namelijk begonnen als een kanaal feest met versierde boten die door de grachten vaarden.

Thema Pride Amsterdam 2022

In de afgelopen 25 jaar heeft Gay Pride Amsterdam in het teken gestaan van onze seksuele geaardheden en de strijd om af te mogen wijken van de hetero-norm.  Directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz heeft het volgende gezegd. “De strijd om ook qua gender-identiteit af te mogen wijken van de norm en van de sekse die we bij onze geboorte kregen is vaak onderbelicht, ook binnen de gemeenschap. Het is namelijk geen makkelijk onderwerp en ook nog eens heel divers. Wat typisch mannelijk of vrouwelijk wordt gevonden, is daarnaast ook nog eens geen onbetwist gegeven. Het kan per cultuur en land verschillen. Zo zien we dat sommige beroepen die vroeger mannelijk waren nu al vrouwelijk worden gezien en andersom. Kortom: we dagen onszelf uit met dit thema.” 

Activiteiten tijdens Pride Amsterdam

Tijdens deze week van Gay Pride, worden er verschillende evenementen georganiseerd. Op zaterdag 30 juli zijn er verschillende activiteiten. Een van die activiteiten is de Pride Walk. Dit is een jaarlijkse demonstratie voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenbooggemeenschap. De Pride Walk start om 12:00 vanaf De Dam. 

Het Vondelpark zal omgetoverd worden tot een ‘Pride Park’. Het park wordt aangekleed in regenboogkleuren en er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden.

Van woensdag 3 augustus tot zondag 7 augustus keren de ‘Gay Pride straatfeesten’ terug. Op verschillende plaatsen in Amsterdam zal het dak er af gaan. Een aantal plaatsen zijn: Javaplein, De Dam, Rembrandtplein, Spuistraat en Zeedijk.

Op zaterdag 6 augustus wordt Gay Pride Amsterdam afgesloten met de botenparade. De route begint bij Osterdok en gaat verder langs de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en de Westerdok. Er zijn veel verschillende soorten deelnemers. Van kleine LHGBTQ+ stichtingen, landelijke LHGBTQ+ belangen verenigingen, gay-horeca, roze netwerken van multinationals en banken, roze overheidsinstellingen, politieke partijen, ministeries tot (media) bedrijven die emancipatie strijd van de LHGTBQ+ gemeenschap ondersteunen.

Ambassadeurs van Pride Amsterdam

Sinds enkele jaren zijn er meerdere Gay Pride ambassadeurs aangesteld. Het zijn uiteenlopende ambassadeurs, die de veelzijdigheid en kleurigheid van de LHGBTQ+ gemeenschap weergeven. Ieder jaar worden er meer gezichten toegevoegd aan de ambassadeurs, passend bij het thema van dat jaar.

Lees ook:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.