Vandaag: donderdag 19 september 2024, Week 38
Klok verzetten wintertijd

Zodra eind oktober weer in zicht is, moeten we er weer aan toegeven, de start van de wintertijd. Het veranderen van zomertijd naar wintertijd, en visa versa, kan vaak voor verwarring zorgen. Daarom leggen wij graag een aantal feitjes voor jou uit rondom deze tijdsverschillen.

De werking van de wintertijd

De wintertijd is officieel gezien de standaardtijd. Wanneer de zomertijd begint gaat de tijd een uur vooruit en vervolgens gaat deze in eind oktober weer een uur terug. Zodra de wintertijd weer ingaat bevinden we ons weer in de oorspronkelijke tijdzone. De overstap gebeurt altijd in het laatste weekend van oktober, op de nacht van zaterdag op zondag om precies te zijn. Digitale apparaten, zoals een mobiele telefoon en een laptop veranderen standaard de tijd voor jou. Heb jij in huis nog een analoge klok hangen? Dan moet je deze zaterdagavond voor het slapengaan of zondagochtend een uurtje terugdraaien.

Leven naar onze biologische klok

Men vraagt zich vaak af wat precies het nut is van de zomer- en wintertijd. Dit is uiteraard terecht, want het is eigenlijk ook verwarrend om ineens de tijd vooruit of achteruit te zetten zonder dat er een hele duidelijke reden voor is. Het doel van deze switch is om te zorgen dat wij, zowel mens als dier, meer leven met de zonsopgang en zonsondergang. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit gezonder is voor ons. Vroeger deed men dit al. In de middeleeuwen stond men op tijdens zonsopgang en ging men naar bed zodra de zon onderging. In de zomer werd er dus langer geleefd op een dag dan in de winter. Destijds was dit geen probleem, maar door de opkomst van uren veranderde het dagelijkse ritme een hoop.

Wanneer is de wintertijd en zomertijd van start gegaan?

Het verschil tussen winter en zomertijd is niet altijd in ons leven geweest. Het was tijdens de Eerste Wereldoorlog dat de zomertijd het leven werd ingeroepen. Waarom? Destijds voerden de Verenigde Staten op 19 maart 1918 verschillende tijdzones in. Voor de spoorwegen waren deze verschillende tijdzones al decennialang normaal, namelijk al sinds 1883. Het idee was dat zodra de oorlog over was, de twee verschillende tijden weer terug gingen naar voorheen. 20 jaar was het inderdaad teruggegaan naar het oude, maar in 1973 werd het weer teruggehaald. Dit kwam doordat er een oliecrisis was die de bevolking forceerde om energie te besparen. Er werd gedacht aan mogelijke oplossingen om dit te realiseren. Het toepassen van de zomertijd leek een van de meest effectieve toepassingen te zijn. Door middel van de zomer- en wintertijd werd er namelijk meer tijdens het daglicht geleefd. Sinds 1977 maken de meeste Europese landen gebruik van de zomer- en wintertijd en dat is tot vandaag de dag nog steeds zo.

Wees altijd op de hoogte van wanneer de wintertijd weer ingaat

Ondanks dat de wintertijd en zomertijd hun functie lijken te hebben, namelijk het besparen van energie en het leven met het daglicht, is niet iedereen een grote fan van deze tijden. Veel mensen merken dat ze niet optimaal slapen tijdens de zomertijd of dat ze onnodige stress ervaren doordat het tijdsverschil een impact heeft op hun dagritme. Ook is uit onderzoek gebleken dat de verandering in tijd snelle nadelige effecten oplevert bij vrouwen dan bij mannen. Ondanks dat het ieder jaar weer wordt aangekaart dat niet iedereen het met deze tijden eens is, lijkt het dat we er voorlopig nog mee blijven leven. Wil jij zorgen dat je altijd op de hoogte bent welke datum de wintertijd of zomertijd ingaat? Gebruik dan de handige jaarkalender. Deze kan je volledig personaliseren naar jouw eigen voorkeur. Voeg bijvoorbeeld de start van de wintertijd toe, de start van de winter of voeg een handige zaaikalender toe om exact te weten wat je tijdens de maand oktober nog kan zaaien in jouw tuin.  

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.