Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Sail Amsterdam

Sail is een van de grote evenementen dit jaar die niet doorgaan vanwege het coronavirus. Het evenement dat één keer in de vijf jaar georganiseerd wordt, trekt normaal gesproken miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar vooral brengt het de mooiste schepen uit de hele wereld samen in de haven van onze hoofdstad.

Sinds 1975

SAIL werd voor het eerst georganiseerd in 1975. Dat was toen ter ere van het 700 jarige bestaan van de stad Amsterdam. In dat jaar kwamen 18 grote en meer dan 500 kleinere schepen, plus een vloot oud-Hollandse ronde en platbodems naar Amsterdam. Het bezoek van al deze schepen deed het havenbeeld uit vroegere tijden herleven. De stad, groot geworden door de zeevaart en binnenvaart, zag er even weer uit zoals vroeger, toen het in de haven een komen en gaan was van boten van allerlei groottes en pluimages.

Wegens succes herhaald

Er kwamen zo’n 700.000 bezoekers op dit maritieme evenement af. Het was dan ook een groot succes. Vandaar dat werd besloten om SAIL elke vijf jaar te organiseren. SAIL groeide hiermee uit tot het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. De populariteit ervan zie je terug in de bezoekersaantallen. Het groeide snel door naar 1,6 miljoen in 1990 en 2,3 miljoen in 2015.

De schepen

Bij SAIL draait alles natuurlijk om de schepen. Om te beginnen de Tallships uit alle windstreken. Een tallship is doorgaans een zeegaand zeilschip met meerdere masten en zeilen. Vroeger werden deze schepen gebruikt om vrachten te vervoeren. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt om jonge mensen op te leiden in de zeevaart. Naast tallships kun je tijdens SAIL ook Marineschepen, Nederlandse Vloot en Varend Erfgoed bewonderen. 

SAIL valt in het water

Door de coronacrisis is SAIL dit jaar, net als veel andere grote evenementen, geannuleerd. De organisatie heeft eerst gekeken naar de mogelijkheid om het evenement een jaar of twee jaar te verplaatsen. Maar dat bleek om meerdere redenen niet haalbaar te zijn. Daarom is besloten om alle pijlen te richten op de jubileumeditie in 2025: de tiende editie van SAIL ter gelegenheid van 750 jaar Amsterdam.

Alternatieve uitzending

Om het gemis van SAIL dit jaar een beetje te compenseren, zendt de NOS op woensdag 12 augustus een programma uit over SAIL, met hoogtepunten van de laatste edities en interviews met verschillende personen die betrokken zijn bij dit evenement.

Bootje varen

Voor degenen die het SAIL-gevoel een beetje willen ervaren, is er de optie om de boot te pakken en lekker te gaan varen. Het is mooi weer en dus is het gezellig druk op het water. Ook op het IJ en in de Amsterdamse grachten. Natuurlijk is de sfeer van SAIL en de aanwezigheid van tallships onvervangbaar, maar als je in de avondzon op het IJ dobbert en je doet je ogen dicht, kun je je proberen voor te stellen dat het SAIL is. Met dat gevoel moeten we het nu even doen. Maar als het dan zover is dat SAIL 2025 van start gaat, zul je daar extra van genieten!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.