Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
2 meisjes die vrolijk zijn voor feestje

Dat de scholen tijdens de paas– en kerstdagen gesloten zijn – en de kinderen dus vrij- weet iedereen. Maar hoe zit het ook alweer met Koningsdag en carnaval? En wat te denken van het Suikerfeest, waarom zijn sommige scholen ook dan gesloten? In dit artikel lees je alles over feestdagen waarop kinderen vrij zijn én de regels die gelden.

Laten we beginnen met een korte uitleg over de feestdagen. Die zijn er namelijk in verschillende soorten: officiële, wettelijke, onofficiële, nationale en algemeen erkende om precies te zijn. Hoe, wat en waarom: daar gaat het in dit artikel niet over ?. Want we willen tenslotte ‘gewoon’ weten wanneer kinderen vrij van school zijn.

Feestdagen 2024

Dat antwoord is gelukkig simpel. De scholen in Nederland zijn tijdens de officiële feestdagen gesloten en onze kinderen kunnen dan dus genieten van welverdiende vrije dagen. De officiële feestdagen in 2024 zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Goede vrijdag (29 maart), 1e Paasdag (31 maart), 2e Paasdag (1 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (9 mei), 1e Pinksterdag (19 mei), 2e Pinksterdag (20 mei), 1e Kerstdag (25 december) en 2e Kerstdag (26 december).

Extra vrij of andere (religieuze) feestdagen

Naast bovenstaande officiële feestdagen, zijn er ook andere (religieuze) feestdagen waarop scholen hun leerlingen vrij mogen geven. Het Suikerfeest is daarvan misschien wel het bekendste voorbeeld. Wat belangrijk is om te melden, is dat een vrije dag tijdens het Suikerfeest voor alle leerlingen geldt. Dus niet alleen voor de leerlingen die het Suikerfeest vieren vanuit hun geloof. Het is voor de school bovendien verplicht om dit soort ‘extra vrije dagen’ aan het begin van het schooljaar te communiceren. En natuurlijk moet een school ook voldoen aan de regels voor het aantal uren onderwijstijd.
Wil een leerling wel meedoen aan het Suikerfeest, maar heeft de school hier geen vrije dag voor ingeroosterd? Dan kan er vrijstelling van de leerplicht gegeven worden voor ‘plichten in verband met godsdienst of levensovertuiging’.

En hoe zit het met carnaval 2024?

En carnaval? Kunnen we dat niet opvoeren als levensovertuiging? Helaas! Kinderen krijgen geen vrijstelling van de leerplicht tijdens carnaval. Maar dat betekent niet dat alle kinderen gewoon naar school moeten. Veel scholen in het zuiden van het land plannen namelijk een korte vakantie tijdens carnaval. Dat is soms even goochelen met de uren onderwijstijd, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Alaaf!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.