Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Kerst in 2023 en 2024

Kerst is een christelijk feest dat echt is uitgegroeid tot een van de grootste commerciële feesten van het jaar. Door het hele land wordt er op deze avond kerst op zijn eigen manier gevierd. De een viert het religieuzer dan de ander, maar bijna iedereen geniet deze avond van een feestelijke avondmaaltijd met vrienden of familie.

Het verhaal achter kerstmis

Kerstmis gaat officieel van start op de avond van 24 december. Deze avond noemen we ook wel kerstavond. Deze dag wordt gevolgd met eerste kerstdag op 25 december. Op deze dagen vieren we de geboorte van Jezus Christus. Op kerstavond wordt er in de kerk een speciale kerkdienst gegeven die op de ochtend van de eerste kerstdag wordt opgevolgd. Hoewel kerst in zijn essentie een religieuze feestdag is, wordt er door de kerk vaak stilgestaan over meer dan het christendom. Er wordt tijdens kerst gevraagd om aan de medemens te denken. Er wordt gevraagd om stil te staan over de kerstgedachten, hoe we voor elkaar klaar kunnen staan en waarom we elkaar met respect moeten behandelen. Veel mensen komen alleen op kerst naar de kerkdienst. Het heeft zeker iets magisch. De kerk is versierd met kerstdecoratie, het koor staat bij het altaar te zingen en alle bezoekers hebben op deze drukke dagen tijd vrijgemaakt om bij elkaar te komen.

Kerstavond

Kerstavond is in veel landen de belangrijkste kerstdag. In Portugal wordt bijvoorbeeld op kerstavond het grote kerstdiner georganiseerd en op eerste kerstdag wordt er overdag genoten van alle restjes. In Nederland ligt de focus net wat anders. De meeste families of vrienden vieren kerst vooral op eerste en/of tweede kerstdag. Het maakt deze dagen niet uit wat jouw connectie met het christendom is, voor veel mensen draait het vooral om het samenkomen en het gezellig binnen zitten met de mensen waar ze om geven.

De hedendaagse kersttradities

Op kerst komen families en vrienden samen om te genieten van elkaars gezelschap. De traditie is om een mooi kerstdiner te voorzien op tafel. Hoe dit kerstdiner eruit ziet verschilt heel erg per familie of gezin. Vaak ligt er een focus op duur vlees, zoals wild konijn of een mooi stuk bief. Veel huishoudens kiezen er tijdens de kerst ook voor om te gourmetten. Het bereiden en eten van kleine porties aan tafel zorgt ervoor dat zowel jong en oud lekker de hele avond door kunnen tafelen.

De kerstman

Het is niet te ontkennen dat kerst gemoderniseerd is. Hoe het voorheen een feestdag was die in het teken stond van goed eten en drinken en samenkomen, is het nu uitgegroeid tot een feest waar het ook draait om cadeautjes. Vooral in Amerika ligt er een focus op de kerstman tijdens kerstmis. De Kerstman is geïnspireerd op Sinterklaas. Samen met zijn hulp elfjes woont hij op de Noordpool en vliegt hij met zijn rendieren het hele land door om kinderen op kerstavond pakjes te bezorgen. De groei van deze traditie heeft ervoor gezorgd dat kerst voor de meeste winkels en commerciële bedrijven een van de beste verkoopmomenten van het jaar is. Er wordt nu namelijk niet alleen meer geïnvesteerd in een duur stuk vlees of dure wijn, maar ook aan het aanschaffen van spellen, kleding, en andere cadeautjes. Verschillende huishoudens in Nederland pakken deze commerciële kersttraditie aan op een kleinere schaal, namelijk met secret santa, oftewel surprise.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.