Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Koningsdag 2024 Emmen

Ieder jaar viert het hele land op 27 april de verjaardag van de koning. Koningsdag staat in het teken van gezelligheid, vlooienmarkten, feestjes, en vooral veel entertainment. Traditiegetrouw bezoekt de koninklijke familie ieder jaar een andere gemeente. Is de koning al eens op bezoek geweest in jouw gemeente? Wie weet staat deze nog op het lijstje voor in de toekomst. Op koningsdag 2024, die plaatstvindt op maandag 27 april, is de gemeente Emmen aan de beurt om de koninklijke familie en bezoekers een bijzondere dag te garanderen.

Waarom vieren we koningsdag?

We houden er allemaal van om onze verjaardag te vieren. Soms is het zelfs leuker om de verjaardag van jouw beste vrienden of familie te vieren dan jouw eigen. Dit was ook de gedachten achter koningsdag. De traditie is begonnen in 1885. Dit jaar werd namelijk voor de eerste keer prinsessendag gevierd. Prinses Wilhelmina werd op 31 augustus vijf jaar en de familie wilde dit graag groots vieren. Het werd daarom een feestdag voor het hele land. De prinsessendag groeide vervolgens uit naar koninginnedag en vandaag de dag koningsdag. Al vanaf het begin werd deze feestdag ervaren als een dag die gevuld was met vreugde. Het was, en is, een dag die het volk bij elkaar brengt.

Koningsdag in Emmen

Ben jij benieuwd waar jij op koningsdag 2024 de koning en de koninklijke familie in het echt kan zien? Dan moet je op 27 april naar Emmen toe. Ieder jaar kiest het koninklijk huis een nieuwe gemeente uit om te bezoeken. De gemeente heeft deze dag de mogelijkheid om hun gemeente te promoten. De hoeveelheid pers die op koningsdag opduikt kan een gemeente echt een mooie reclame geven. Het programma wordt tot op de detail nauwkeurig samengesteld. Het doel is dat de koninklijke familie de hele dag door de stad heen wandelt, de burgemeester ontmoet, en geniet van allerlei leuke festiviteiten. Vaak worden er door de gemeenschap optredens gegevens, wordt er lokale kunst, historisch erfgoed en goede doelen specifiek uitgelicht.

Wat is er allemaal te doen op deze dag?

Ondanks dat het op koningsdag 2024 echt te doen is in Emmen, is de feestelijke sfeer in iedere dorp of stad te voelen. Er zijn verschillende tradities die in iedere stad terug te vinden zijn. Een van de grootste tradities, is de vlooienmarkt. In iedere stad wordt de hoofdstraat vrijgemaakt voor een grote vrijmarkt. Huishoudens, families of vriendengroepen kunnen op deze dag allerlei spullen verkopen aan de voorbijgangers. Wil jij komend jaar jouw spullen verkopen op de vlooienmarkt? Zorg dan dat je er op tijd bij bent. Een plekje is namelijk nooit gegarandeerd. De echte fanatiekelingen gaan daarom al de avond van 26 april klaar zitten op de vlooienmarkt. Als jij de echte tweedehands parels wilt scoren, raden wij dus ook zeker aan om ’s nachts eens over de vlooienmarkt te lopen. Voor de rest kan je in de stad vooral veel gezelligheid verwachten. De terrassen zijn overal vol met mensen die lekker aan het borrelen zijn, iedereen is oranje gekleed en door de stad heen zijn kleine concerten of andere festiviteiten te vinden.

De koningsspelen

Naast alle gezelligheid, wordt er ook nog eens voor koningsdag gesport. Voor alle kinderen in Nederland staat de vrijdag voor koningsdag namelijk altijd in het teken van de koningsspelen. Dit is een sportdag die door de Krajicek Foundation en Johan Cruyff Foundation wordt georganiseerd. Op deze dag worden de kinderen op een speelse manier gestimuleerd om lekker te bewegen, samen te spelen en gezond te eten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.