Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
5 Tips voor de nieuwjaarsduik

Jaa, het eerste evenement van het nieuwe jaar staat weer op de planning, maar hoe kan je er eigenlijk voor zorgen dat je geen domme dingen doet? Wij hebben daarom 5 tips op een rijtje gezet hoe jij de nieuwjaarsduik op Nieuwjaarsdag kan overleven. Je leest ze hier.

Denk niet aan het koude water

Na verschillende onderzoeken is gebleken dat het lichaam van mensen zich bij de gedachte aan kou al gaat aanspannen. Dit gebeurt onbewust wat zorgt voor een oncomfortabel gevoel. Tegelijkertijd veroorzaak je, door de spierspanning je lichaam, dat je bloed minder goed door je lichaam kan stromen waardoor je ook kouder wordt. Het is dus belangrijk om het water in te gaan, maar je moet niet aan de kou denken. Wanneer je dit wel doet heb je eigenlijk al verloren. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk moet je denken dat je op het strand loopt op een tropisch eiland. Daar is het namelijk altijd heerlijk warm.

Wees de baas over je ademhaling

Je hebt het vast wel eens gemerkt, wanneer je het water ingaat ga je heel anders ademen. Dat is niet goed in de kou. Dat komt omdat je ademhaling je helpt om rustiger en ontspannen te zijn wanneer je het water in gaat. Wanneer je nog op het droge staat, adem je zes tellen in en zes tellen uit. Dit zorgt er voor dat je hart rustiger gaat kloppen. Dat geeft dan weer een seintje aan je brein dat het veilig is en het laat je lichaam ook meer ontspannen. Ademhaling is heel erg belangrijk wanneer je in een koude omgeving bent. Het heeft namelijk ook invloed op je brein, maar ook zeker op je hart én als er twee dingen heel erg belangrijk zijn voor een mens is het wel het brein en het hart.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Ben jij fit genoeg om te duiken?

Veel mensen nemen tijdens de nieuwjaarsduik letterlijk een duik in het koude water. doe dit echter alleen als je hier fit genoeg voor bent. Uit het niets in het koude water duiken kan je namelijk letterlijk de adem benemen en ervoor zorgen da je in shock raakt. Kan je lichaam wel wat hebben of ben je gewend om in koud water te zwemmen? dan kun je oordopjes dragen die voorkomen dat het koude water in je oren komt. We weten namelijk allemaal wel hoe vervelend het is om water in je oren te hebben. Niet te vergeten dat het ook schade aan je oor kan toebrengen.

Ken je limiet

Het is natuurlijk heel erg leuk dat heel erg veel mensen nog even een paar minuten in het koude water blijven zwemmen, maar misschien is dit wel helemaal niet goed voor jou. Het is daarom heel erg belangrijk om zelf je eigen limiet goed te weten. Als je na één minuut in het water denkt dat het genoeg is, is het ook genoeg. Luister altijd goed naar je lichaam en ken je limiet tijdens de nieuwjaarsduik. Dan weet je namelijk zeker dat je er goed vanaf komt.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.