Vandaag: maandag 29 april 2024, Week 18
Nieuwjaarsdag

Nieuwjaarsdag is, zoals de naam al deels zegt, de eerste dag van het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar gaat in en dit is voor veel mensen een symbolische periode. Het is een nieuwe start, een fris begin, een moment om nieuwe voornemens te starten, nieuwe doelen te stellen of nieuwe gewoontes te implementeren. Ondanks dat nieuwjaarsdag in de westerse landen op 1 januari begint, is dit niet voor iedereen zo. In maar liefst de helft van de wereld begint het nieuwe jaar op een andere datum.

Het vieren van oudejaarsavond

Voorafgaand aan nieuwjaarsdag heb je oudejaarsavond. Dit is een avond die in het teken staat van vreugde. Vaak kiezen vrienden of familie ervoor om bij elkaar te komen, lekker te borrelen of heerlijk te dineren. Tijdens deze avond wacht iedereen in spanning af tot de klok 12 uur slaat en de nieuwjaarsdag officieel begint. Tijdens deze avond wordt er volop gegeten. Een oliebol mag op deze avond ook zeker niet ontbreken. Hetzelfde geldt voor de champagne die om 12 uur ’s nachts wordt geopend. Op straat wordt er volop vuurwerk afgestoken. Ondanks dat het grote vuurwerk sinds afgelopen jaren verboden is, wordt er vaak door de gemeente nog een grote vuurwerkshow georganiseerd om de feestelijke sfeer van vuurwerk er nog in te houden. Naast het vieren van oudejaarsavond thuis, zijn er op deze avond ook een hoop feestjes te vinden waar volop gedanst wordt. Sommige mensen kiezen er ook voor om lekker met z’n allen naar de kroeg te gaan en bij de bar te hangen.

Zijn de winkels open op nieuwjaarsdag?

Op nieuwjaarsdag lijkt de omgeving even stil te staan. Ondanks dat we vandaag de dag gewend zijn dat de winkels zelfs op zondagen en feestdagen open zijn, zijn de meeste plekken op nieuwjaarsdag gesloten. Grote supermarkten zijn tegenwoordig vaak wel op nieuwjaarsdag geopend, maar vaak hebben deze wel aangepaste openingstijden. Voor de rest staat 1 januari vaak in het teken van familie en ontspanning. Het is uiteraard geen overbodige luxe om net wat rustiger aan te doen nadat je het op oudejaarsavond nog laat hebt gemaakt. Sommige mensen gebruiken 1 januari ook als een moment om te reflecteren op het afgelopen jaar en om doelen en plannen te maken voor het aankomende jaar.

De nieuwjaarsduik

Ieder feest gaat wel gepaard met een traditie. Dit geldt ook voor nieuwjaarsdag in Nederland. De nieuwjaarsduik is een grote gebeurtenis waar mensen vanuit het hele land samen in de zee springen voor een frisse nieuwjaarsduik. Deze traditie wordt ook in andere landen gedaan, zoals Canada, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Ondanks dat iedereen zelf kiest wat hij/zij aandoet tijdens deze nieuwjaarsduik, is het wel gebruikelijk dat iedereen een oranje muts en soms zelfs handschoenen van het merk Unox draagt.

Tradities over de hele wereld

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities om het nieuwe jaar in te luiden. In Spanje en Argentinië is het bijvoorbeeld een gewoonte om een druif te eten zodra het 12 uur is. Wanneer het je lukt om in de eerste 12 seconden van het nieuwe jaar 12 druiven te eten, dan staat er een jaar vol geluk voor jou te wachten. Een traditie die er vanaf de zijkant wat agressiever uitziet, maar ook een mooie boodschap heeft, is de traditie van Denemarken. Hier worden er namelijk servies tegen de deur van de buren gegooid. Scherven brengen geluk en dat is ook exact waarom deze traditie wordt uitgevoerd. In veel landen staat oudejaarsavond en nieuwjaarsdag in het teken van eten. Net zoals dat wij in Nederland de oliebollen hebben, heeft ieder land wel zijn typische gerecht wat er tijdens deze dagen bereid wordt. Wil jij altijd op de hoogte blijven over wanneer het nieuwe jaar ingaat en wanneer het tijd is om jouw plannen voor deze avond met vrienden uit te stippelen, voeg dan nieuwjaarsdag toe aan jouw jaarkalender.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.