Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
EK voetbal 2020

Komende zondag 12 juli had je misschien wel klaargezeten voor de finale van de Europese Kampioenschappen 2020. Zou Nederland oranje gekleurd zijn geweest? Of zou het Nederlands elftal al in de groepsfase uitgeschakeld zijn? We zullen het nooit weten. Want door de coronacrisis liep alles anders.

Na jaren van afwezigheid was het Nederlands elftal onder leiding van bondscoach Ronald Koeman eindelijk weer eens vertegenwoordigd op een EK. En het spel zag er veelbelovend uit. Had jij Nederland als een van de kanshebbers gezien voor de titel? Wat denk jij: had Nederland komende zondag in de finale gestaan?

Unieke Europese Kampioenschappen

De EURO 2020 zou historisch worden. De twaalf speelsteden waren namelijk verspreid over heel Europa. Dat is nog nooit gebeurd. Normaal gesproken werd een EK georganiseerd door één land. Sinds 2000 is dat concept een beetje verruimd en mogen een paar aangrenzende landen gezamenlijk de organisatie op zich nemen. Met speelsteden verspreid over heel Europa zou EURO 2020 dus duidelijk anders zijn.

Historisch door corona

De EURO 2020 is door de coronacrisis ongewild nog historischer geworden. Nooit eerder werd een Europees eindtoernooi verplaatst naar een jaar later. Nu wordt EURO 2020 dus in 2021 gespeeld! Dat voelt onwennig!

En nu?

Voor het Nederlands elftal moeten we wachten op de zomer van 2021. Sommige voetbalfanaten duiken de archieven in en kijken terug hoe Nederland Europees kampioen werd in 1988 of bijna wereldkampioen in 2010. Het enige is: hoe vaak je die beelden ook terugkijkt, er verandert niks aan de uitslag. Alleen maar nostalgie dus voor degenen die het meegemaakt hebben.

Gelukkig voor voetballiefhebbers is er binnenkort weer voetbal te zien. Door de voetbalstop de afgelopen maanden zijn veel competities niet uitgespeeld. Sommige van die competities worden deze zomer in aangepaste vorm alsnog afgemaakt.

Champions League

Vanaf 12 augustus worden de laatste wedstrijden van de Champions League gespeeld. Het gaat om het restant van de knock-out fase van deze competitie. Deze wedstrijden hebben normaal gesproken een uit- en thuiswedstrijd, maar dat is dit keer niet zo. Nu is steeds één duel beslissend. Vandaar dat de finale al op zondag 23 augustus gespeeld wordt. Het worden 12 dagen van intensief voetballen, en voor voetballiefhebbers zal het zeker de moeite waard zijn. 

Europa League

De Europa League wordt hervat op 10 augustus, met dezelfde opzet als de Champions League. Dat betekent geen uit- en thuiswedstrijden, maar steeds één wedstrijd met één winnaar die doorgaat naar de volgende fase. De finale zal op vrijdag 21 augustus gespeeld worden.

Met of zonder publiek

Waarschijnlijk zal er geen publiek aanwezig zijn bij deze wedstrijden. En als er publiek aanwezig is, zal dat een stuk minder zijn dan normaal. Het zal niet bepaald bijdragen aan de sfeer, maar hopelijk is het voetbal er niet minder om.

Toch nog een mooie voetbalzomer?

Dus inderdaad: helaas geen EURO 2020 finale op 12 juli. Daarvoor zul je moeten wachten tot volgend jaar, op EURO 2021. Maar ter compensatie krijg je binnenkort wel nog een paar mooie voetbalwedstrijden die normaal gesproken in de zomer niet krijgt. Misschien is het een troost.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.