Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

We moeten er nog even op wachten, maar de derde februari van 2030, ook wel 03-02-2030 is de het weer palindroomdag. Een palindroomdag is een dag waarop de cijfers datum omgekeerd precies hetzelfde datum aanduiden. Een palindroomdag komt namelijk grofweg een keer in de honderd jaar voor!

Wat is een palindroom

Een palindroom is een reeks getallen of een reeks letters (een woord) dat exact hetzelfde is als je het van achter naar voren leest. Het woord ‘palindroom’ stamt af van het Griekse ‘palin’ (opnieuw) en ‘dromos’ (doorlopen). Bekende palindromen zijn lepel, radar, redder en racecar. Maar er zijn ook complete zinnen die palindroom zijn. Denk bijvoorbeeld aan ‘Koos u de garage dus ook?’ of ‘ Pa, al ski jij, ik slaap’. Ook namen kunnen palindroom zijn, denk hierbij aan Anna, Elle en Otto. 

Wereldwijd bijzonder

Wat zou bijzonder is aan zondag 3 februari 2030 is dat het alleen in landen waar de datumnotatie als dag-maand-jaar wordt geschreven, een palindroom is. In sommige landen is het gebruikelijk om eerst de maand en dan de dag in de datumnotering neer te zetten. Dit zou betekenen dat 3 februari 2030 in sommige landen als 2030-02-03 wordt geschreven, en dit is geen palindroom. In bijvoorbeeld Amerika zal de eerstvolgende palindroomdag dus anders zijn dan in Nederland.

Eens in de duizend jaar

Een internationale palindroomdag is eveneens bijzonder omdat iemand maar één internationale palindroomdag in zijn leven zal meemaken. De laatste palindroomdag was op 11 november in het jaar 1111  (11-11-1111), maar liefst 909 jaar geleden! Op die dag stond men echter niet stil bij dit bijzondere fenomeen, omdat men toen nog niet een kalendersysteem hanteerden zoals wij vandaag de dag doen. Waar men vooral bij stilstond (in Europa) was de kroning van Henry I, de vierde zoon van Willem de Veroveraar.

De eerstvolgende wereldwijde palindroomdag zal maar liefst nog 1006 jaar duren. Het is dan 3 maart 3030, ofwel 03-03-3030. Die daarna zal nog eens 1010 jaar duren. De wereldwijde palindroomdag zal in die periode op 04-04-4040 vallen. 

Volgende palindroomdag in Nederland

De eerstvolgende palindroomdag in Nederland zal plaatsvinden op 3 februari 2030. Dit is echter geen wereldwijde palindroomdatum, omdat in sommige landen de datering met het maandcijfer begint. Deze datum is dan ook erg gewild voor stellen die zich willen verloven dan wel trouwen. Dit is vooral merkbaar bij gemeentes en trouwlocaties, die de grote vraag voor die datum nauwelijks aankunnen. 

Geboortes

Ook kinderen die geboren zijn op deze datum zijn extra in het zonnetje gezet. In de media werd veel aandacht besteed aan verhalen van ouders waarvan hun kinderen op 2 februari 2020 geboren zijn. Natuurlijk waren tweelingen die op deze datum geboren zijn extra bijzonder, omdat het de geboorte van 2 kinderen op 2 februari 2020 betreft.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.