Vandaag: woensdag 4 oktober 2023, Week 40
` `
` `
slagroomdag 2020

Het is vandaag 5 januari dat betekent.. Slagroomdag! Het klinkt misschien gek maar het is echt zo. Vandaag is het toegestaan om een lekker toefje slagroom op je koffie of chocolademelk te doen.

Niet de beste dag

We snappen dat 5 januari niet de beste dag is om slagroomdag te vieren. Het nieuwe jaar is pas net begonnen en we hebben allemaal wel goede voornemens. Je zal uiteindelijk niet de enige zijn die in het nieuwe een aantal kilo’s wilt afvallen. En dan op de vijfde dag als de mist in te gaan is niet de beste en slimste keuze. Het kan ook zijn dat deze week nog veen beetje aanvoelt als vakantie. Dus je kan rustig een oog dicht doen en toch even lekker genieten van slagroom en dan volgende week pas echt beginnen met je goede voornemens.

Wat is de geschiedenis van slachtroom?

Eigenlijk is de geschiedenis van slachtroom heel kort, tijdens een groot feest op Kasteel van Chantilly in 1671 introduceerde Francios Vatel de Créme Chantilly, een geslagen room die nu in het Nederlands bekendstaat als slagroom in de opgeklopte vorm. Aan deze créme is wel wat vanille toegevoegd.

Hoe kan je zelf slagroom maken

Iedereen kan wel zelf slagroom maken, een pakje kopen in de winkel en dat opkloppen het is heel simpel. Je kan er ook voor kiezen om helemaal zelf slagroom te maken. In Nederland word slagroom anders gemaakt als in Frankrijk en Duitsland, wordt slagroom in Nederland meestal gezoet voor het kloppen. Per liter room wordt er dan 60 tot 80 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker toegevoegd. Dat is eigenlijk best veel als je daar zo aan denkt is dat eigenlijk best veel. De room wordt echter beter en luchtiger als suiker pas tegen het eind wordt toegevoegd. Verder dient de slagroom goed gekoeld te zijn om hem goed stijf te kunnen kloppen. Om een optimaal en vast resultaat te krijgen, moet er geklopt worden tot de slagroom in de diepte een beetje geel begint te kleuren.

Waar gebruiken we slachtroom voor?

In Nederland en Vlaanderen is geklopte slagroom een lekkernij op koffie, warme chocolademelk, ijs en gebak. Maar ook op aardbeien is het erg lekker. Traditioneel wordt ook slagroom gegeten op advocaat. Iedereen kent het wel een lekker advocaatje met slagroom. Het klinkt misschien gek voor de jongeren maar bij de ouderen word dit veel gegeten en is het ook erg geliefd. Het kan ook zijn dat er ongeklopte slagroom word gebruikt. Ongeklopte slagroom wordt ook vaak gebruikt bij warme gerechten zoals roomsauzen. Er bestaat ook nog een andere variant van slagroom, dat is halfgeslagen slagroom. Halfgeslagen slagroom wordt ongezoet gebruikt op Irish coffee.

Het verkopen van slagroom

Zoals hierboven ook staat kan slagroom bij verkoop ook niet geslagen zijn terwijl het wel zo verkocht wordt. De slagroom moet dan nog luchtig worden geklopt met een garde of een mixer. Slagroom is ook te koop in een spuitbus als spuitslagroom. Daarin zit als drijfgas lachgas. In plaats van het kopen van een spuitbus kan je ook een spuitzak gebruiken zoals de ambachtelijke bakkers.

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.