Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
La fiesta de las fallas 2020

La fiesta de las fallas de Valencia is een groot straatfeest in Valencia dat ieder jaar wordt gevierd in de Spaanse stad Valencia. Het is een traditioneel feest ter ere van Sint Josef. Tijdens dit (drie weken durende) feest begeef je jezelf in een wonderlijke wereld met grote beelden. De vrouwen zien er uit als prachtige prinsessen en elke dag is er een grote vuurwerkshow te zien.

Fallas

‘Fallas’ heeft tijdens dit feest twee betekenissen. Allereerst verwijst het word ‘Fallas’ naar het feest in het algemeen. Als tweede worden de beelden, die speciaal voor het feest gemaakt zijn, ook ‘fallas’ genoemd. De fallas zijn meestal gemaakt van piepschuim en hout. De hoogtes van deze beelden of poppen kunnen erg variëren. De kunstwerken varieren van een meter hoog tot wel dertig meter!

De datum

Het feest voor Sint Josef begint elk jaar op de laatste zondag van februari. Met als aftrap een groot openingsfeest bij de Torres de Serranos. Dit openingsfeest noemen ze ook wel ‘La Crida’. Het hele spektakel eindigt op 19 maart met ‘la Crema’. Deze avond is het hoogtepunt van het festival. Hoewel er over de hele periode wordt feest gevierd, barst het grootste feest los in de allerlaatste week. Van 15 tot en met 19 maart is het in Valencia een nog groter feest dan dat het al was.

La Crida

Tijdens ‘La Crida’ komen er duizenden mensen bij elkaar bij de Torres De Serranos. Bij dit gebouw begint het hele feest. Het startsein wordt gegeven doormiddel van speeches, een lichtshow én een grote vuurwerkshow. Het feest kan beginnen en gezelligheid overspoelt de straten.

De festiviteiten

Drie weken lang is het feest in de Spaanse stad Valencia. Dagelijks is er om 14.00 uur een grote vuurwerkshow te bewonderen in de stad. Deze show duurt 7 minuten lang. Het feest bereikt zijn hoogtepunt op 15 maart en eindigt op 19 maart. In deze periode zijn er door de hele stad muziek optredens. Ook wordt er uitbundig gegeten en gedronken. Het is één grote gezelligheid. Verder zijn er veel optochten die allemaal een ander thema hebben. Hiervoor worden de ‘fallas’ ingezet, deze worden rondgereden door de stad.

La Cremà

Op 18 maart is het Nit Del Foc. Dit is de eén na laatste avond van Las Fallas. Op deze avond is de grootste vuurwerkshow te zien. Deze show duurt niet 7 minuten, maar 20 minuten lang! Een heftige show met veel knalvuurwerk met veel variatie in ritme, volumes en mooie kleuren.
Op 19 maart is het La Cremà. De laatste dag van Las Fallas. Op deze dag is de laatste optocht, een vuuroptocht, Cabalgata del fuego. Tijdens deze laatste optocht wordt het vuur de stad in gebracht. Met het vuur worden de ‘fallas’ in brand gestoken. Dit gebeurt om 22.00 uur. Het allerlaatste ritueel van het feest en daarmee ook een prachtige afsluiting van alle festiviteiten.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.