Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

De officiële feestdag in Ierland op 17 maart is Saint Patrick’s Day. Deze dag is het leven ingeroepen om het leven van Sint Patricius te vieren. Deze man was de beschermheilige van Ierland.

St. Patricius

Patrick werd geboren tegen het einde van de 4e eeuw na Christus. De jongen had weinig interesse in het Christendom, in tegenstelling tot de rest van zijn familie. Rond Patrick zijn 16e levensjaar werd hij gevangen genomen en gedwongen om als schaapherder te werken in Ierland. Tijdens zijn ontvoering praatte Patrick met God, die heeft hem de kracht gegeven om door te gaan en niet op te geven. Na zes jaar lang in gevangenschap te hebben geleefd, kreeg Patrick de opdracht van God om Ierland te ontvluchten.

De terugkeer

Door een visioen keerde Patrick tóch weer terug naar Ierland. Het visioen vertelde hem dat hij het Christendom moest verspreiden in Ierland. Hij begon met het dopen van de kinderen van adellieden en de koning. Hiermee maakte hij veel vijanden. Gelukkig werd langzaam maar zeker Patrick steeds meer gewaardeerd door het land. Hij bleef de rest van zijn leven op het eiland. Hij bouwde kerken, preekte en doopte mensen. Zo werd Ierland langzamerhand een Christelijk land.

De legende

Volgens de overleveringen was Saint Patrick niet alleen goed voor het groeiende Christendom in Ierland. Ook zou hij de slangen het land uit verdreven hebben. Grappig detail: volgens wetenschappers hebben er überhaupt nooit slangen geleefd op het eiland. Verder zou Patrick het klavertje 3 gebruikt hebben als symbool. Dit symbool zou staan voor de goddelijke drie-eenheid. Dit klavertje 3 wordt is vandaag de dag nog steeds een veel gezien symbol op Saint Patrick’s day.

Eren

Tot op de dag van vandaag word Saint Patrick’s Day gevierd op 17 maart. Deze datum is uitgekozen omdat het de sterfdag zou zijn van Patrick. Niet alleen Ierland staat stil bij St. Patricks Day. Deze feestdag wordt misschien nog wel uitgebreider gevierd in de VS en Australië! Veel Ieren zijn naar deze landen geëmigreerd en hebben het feest meegenomen naar deze landen. Omdat het een christelijk feest is,wordt er in veel kerken ook stilgestaan bij Saint Patrick’s Day. Tegenwoordig is het feest uitgegroeid tot een dag waarop de gehele Ierse cultuur gevierd wordt.

Tegenwoordig

Naast veelvuldig eten en drinken met familie en vrienden zijn er door het gehele land veel openbare concerten en optredens, kermissen, optochten en vuurwerk. In New York wonen veel mensen met een Ierse afkomst. Daarom is ieder jaar in New York de grootste Saint Patrick optocht te bewonderen.

Groen, Groen en nog eens groen

Is er ook een kledingvoorschrift tijdens deze dag? Ja, die is er zeker! Op Saint Patrick’s kleuren Ierland, de Verenigde Staten en Australië een heldere kleur groen. Een typische outfit is een groen kostuum met een hoge hoed en een oranje baard. Niet alleen de mensen zijn te zien in groene kledij, maar ook de rivieren en gebouwen worden voor een dag groen gekleurd. Wist je dat deze kleur pas vanaf de 19e eeuw gekoppeld is aan deze bijzondere feestdag? Voor die tijd was de kleur altijd blauw.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.