Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
het is vrijdag de dertiende

Iedereen kent het wel, de dag die beschouwd wordt als een ongeluksdag, maar is het ook echt een ongeluksdag en waar komt vrijdag de dertiende eigenlijk vandaan? Dat lees je hier.

Geschiedenis van vrijdag de 13e

Het getal 13 heeft al eeuwen lang een erg slechte naam. De beste reden die we hiervoor kunnen vinden was het feit dat er aan het Laatste Avondmaal, dertien mensen aanwezig waren. Dit Laatste Avondmaal is een verhaal uit de bijbel. Tijdens dit etensmaal werd Jezus verraden door Judas. Ook binnen andere geloven zie je vaak dat het getal 13 al eeuwen lang gezien wordt als een getal dat onheil brengt. Het gevolg van het verraden door Judas tijdens het Laatste Avondmaal was dat Jezus werd gekruisigd en stierf op een vrijdag. Het kan ook niet anders. Door deze gebeurtenis werd vrijdag als de slechte dag van de week beschouwd. Wanneer vrijdag gecombineerd word met het getal 13 is het absoluut een ongeluksdag.

Is vrijdag de 13e een bijgeloof?

Of het een bijgeloof is weten wij niet. Veel mensen geloven er wel in dus dan volgen wij dat ook maar. Dit bijgeloof heeft zich snel over de hele wereld verspreid en bestaat nog steeds. Iedereen kent het daarom ook wel. Wanneer je in de Verenigde Staten bent raden we aan om opzoek te gaan naar een hotel kamer met het nummer dertien. De kans dat je deze zal vinden is erg klein. Dit komt omdat er maar weinig hotels zijn die een kamer dertien hebben, ontbreekt in vele Franse steen het huisnummer 13 en zijn er op de dag zelf veel minder mensen op straat. Allemaal omdat vrijdag de 13e bekent staat als een ongeluksdag.

Is het echt zo gevaarlijk?

Nee, sterker nog. Volgens onderzoeken van verzekeraars doen zich op vrijdag de dertiende minder ongelukken als anders voor. Dat kan natuurlijk komen omdat mensen uit voorzorg liever thuis blijven. Een verzekeraar heeft uitgerekend dat er op vrijdag de dertiende iets minder schade gereden wordt dan op andere vrijdagen. Ook zijn er op vrijdag de dertiende minder ongelukken met brand en diefstal. Wie had dat nou gedacht?

Is het slim om jezelf ziek te melden op vrijdag de dertiende?

Wat denk jezelf? Nee, je moet dan ook echt oppassen met het ziekmelden op vrijdag de 13, want geen enkele andere dag valt namelijk zo vaak op de 13e als een vrijdag. Dat zijn dan flink wat dagen dat je op je werk afwezig bent. Het zal je maar overkomen dat je controleert wordt of je wel echt ziek bent. Helemaal op vrijdag de dertiende. Dat wil je gewoon niet. Wij raden je dan ook aan om goed op te letten wanneer jij je ziek gaat melden. Wil jij helemaal geen zorgen hebben, dan kan  jij je het beste ziekmelden wanneer je daadwerkelijk ziek bent. Je wilt namelijk geen ruzie met je werkgever of een boete ontvangen. Dat is zonde van het geld. Het zal dan zeker een duur dagje vrij zijn.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.