Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
1 maart: de dag van het compliment!

Op de eerste dag van maart viert men jaarlijks complimentendag. Op deze dag gaat het even niet om materiële zaken, maar om de oprechtheid en waardering voor een persoon. Het is in tegenstelling tot veel andere feestdagen dus geen commerciële dag. Deze zaken zijn niet te koop, maar wel te voelen! Dat is precies waar het om gaat tijdens complimentendag. Al is het natuurlijk wel leuk om iemand een compliment te geven in de vorm van een presentje.

Iedereen vindt het fijn om een compliment te krijgen. Het is fijn om te horen dat je gewaardeerd en opgemerkt wordt. Het geeft de ontvanger extra motivatie om door te gaan met waar hij mee bezig is. Om iets aardigs te kunnen zeggen moet het natuurlijk eerst opgemerkt worden!

Tips voor het geven van complimenten

Hieronder staan een aantal tips beschreven over hoe je jouw compliment het beste kan overbrengen op de ontvanger.

  1. Wees oprecht, meen wat je zegt. Als er een gemeend compliment gegeven wordt is dat van alle kanten voelbaar, het verbeterd de sfeer tussen de gever en ontvanger.
  2. Houd het persoonlijk. Geef het compliment in de ik vorm aan een specifiek iemand. Zo komt het compliment het beste aan en is het ook daadwerkelijk voelbaar.
  3. Wees concreet en specifiek. Zeg wat je bedoeld. Stel het compliment ook daadwerkelijk op als een compliment en niet als een vraag
  4. Let op je spraak. Hou ook de toon in je stem positief, anders kan het gemeende compliment al gauw opgevat worden als sarcasme. Spreek dus duidelijk en helder
  5. Geef het compliment op een passende manier. Hoe staan de gever en ontvanger in het leven? Is het gepast om het compliment onder vier ogen te bespreken, of liever met een groep erbij. Misschien voel jij je er wel fijner bij om het op te schrijven. Verschillende mogelijkheden voor de complimenten. Maar wat past het beste bij jou? Durf, probeer en zoek het uit!

Het ontvangen van complimenten


Niet iedereen weet evengoed hoe je het beste een compliment kan ontvangen. Sommige mensen worden er ongemakkelijk van of gaan er zelfs van blozen. De grootste tip die je moet onthouden voor het ontvangen van complimenten luidt als volgt: durf het compliment in ontvangst te nemen door een simpel bedankje! Je hoeft niet bescheiden te zijn na een compliment, geef de gever een goed gevoel door het gewoon te accepteren. Het is immers goed bedoeld!

Complimentendag in Japan

In Japan vieren ze geen complimentendag, maar hebben ze wel een soortgelijk gebruik aan het einde van het jaar. Werknemers geven collega’s voor het einde van het jaar een complimentje in de vorm van een presentje. Deze presentjes bestaan vaak uit fruit, zoals mango’s. Een interessant weetje: een mango kost in Japan maar liefst 75 euro!

De dag van de complimenten

Op 1 maart vieren we dus nationale complimentendag. Hiervoor hoef je niks te kopen, maar is het wel leuk als je meedoet. Complimentendag is belangrijk voor de samenleving! Wees niet bang om een compliment te geven en te ontvangen. Het doet alleen maar goed. Laten we de wereld een beetje beter maken door de complimenten door te blijven zetten, niet alleen op 1 maart maar op elke dag van het jaar!

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.