Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
wereld nieren dag

`World kidney day’. Elk jaar wordt er op de tweede donderdag van maart stilgestaan bij een van onze belangrijkste organen: de nieren. We staan stil bij het belang van onze nieren en het stijgend aantal mensen met nierziektes. Veel restaurants doen mee aan Wereld Nieren Dag  door een zoutarm menu te presenteren.

De organisatie

Het doel van deze dag is dat mensen extra stil staan bij het belang van hun nieren. Er lopen veel mensen rond met nierschade zonder dat ze daar zelf op de hoogte van zijn. Dit komt omdat klachten bij nierziektes pas later merkbaar zijn. Het aantal nierziektes blijft daarom stijgen. Hierdoor is het belangrijk om ‘awareness’ (ofwel bewustzijn) te creëren rondom het belang van onze nieren en mogelijke nierziektes.

De functie van je nieren

Nieren zijn erg belangrijke organen in het menselijk lichaam. Allereerst zuiveren je nieren je bloed. Dit houdt in dat alle afvalstoffen uit je bloed worden gefilterd door je nieren. Deze afvalstoffen worden doormiddel van urine uit je lichaam verwijderd.
Ten tweede regelen je nieren (samen met je hart) je bloeddruk. Als je nieren niet goed werken dan verhoogt dat je bloeddruk, wat weer schadelijk is voor andere organen. Je lichaam werkt alleen goed wanneer water en zout op een goed niveau blijven. Dit is nog een taak van je nieren. Daarnaast dragen je nieren bij aan sterke botten en zijn ze regelaar van de zuurtegraad in je bloed.

Oorzaken van de nierschade

Diabetes of een hoge bloeddruk kunnen ervoor zorgen dat nieren verslechteren. Om nierschade te voorkomen is het daarom belangrijk om een bepaalde levensstijl te hanteren. Hierbij is het belangrijk dat men bijvoorbeeld let op het niet te veel eten van zout. Een grote hoeveelheid zout is slecht voor de nieren en verhoogt de bloeddruk. Ook roken is niet goed voor de nieren, omdat roken de bloedvaten naar de nieren toe kan beschadigen.
Andere factoren die kunnen leiden tot nierschade zijn medicijngebruik en overgewicht. Ook leeftijd speelt een rol. Vanaf het 40ste levensjaar gaat de functie van de nieren namelijk langzaam achteruit. Naast al deze oorzaken kan erfelijkheid ook bijdragen aan nierziektes.

Het doel van de Wereld Nieren dag

Het belangrijkste doel van Wereld Nieren Dag is de bewustwording. De organisatie zou graag zien dat er meer mensen zich bewust worden van de belangen van onze nieren. Door deze bewustwording hoopt de organisatie dat mensen gezonder gaan leven. Ze proberen mensen te stimuleren om minder zout te gaan eten en meer te gaan bewegen. Daarnaast is het doel van Wereld Nieren Dag om mensen op te roepen om zich vroegtijdig te laten onderzoeken. Hoe sneller je weet dat je last hebt van nierfalen, hoe beter en effectiever de behandeling is.

Orgaandonatie

Tot slot staat Wereld Nieren Dag in het teken van orgaandonatie, ofwel nierdonatie. Voor mensen met nierfalen is transplantatie de beste oplossing. Ook nieren kunnen namelijk na iemands overlijden worden gedoneerd. Het bijzondere aan de donatie van nieren is dat ze ook levend kunnen worden gedoneerd. Iemand met goed functionerende nieren kan prima leven met één nier.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.