Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Alkmaar Ontzet 2021

Wat is Alkmaar Ontzet?

De jaarlijkse viering van Alkmaar Ontzet is dit jaar op 8 oktober. Alkmaar Ontzet is dan het hét feest voor Alkmaarders en door Alkmaarders. De victorie op de Spanjaarden in 1573 herdenken en vieren we met iedereen die op dat moment in Alkmaar is. Volwassenen genieten van de grote middagoptocht en alle ouderen krijgen een heerlijk gebakje. Er wordt samen zuurkool gegeten en iedereen danst tot in de late uurtjes. Een echt feest van je absoluut niet kan missen wanneer je in Alkmaar woont. 

Beleg van Alkmaar

Het Beleg van Alkmaar was de belegering van de stad Alkmaar tijdens de Tachtigjarige Oorlog door het leger van Vlaanderen ook wel de Spanjaarden genoemd. Het beleg duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573 en eindigde in een ontzet. De Spanjaarden moesten het beleg opgeven nadat Willem van Oranje opdracht had gegeven om de dijken rond Alkmaar door te steken. Sinds dien bestaat Alkmaar Ontzet. Alkmaar was dan ook één van de eerste steden die ontzet werden en die de Spanjaarden dus met succes hadden weten te verslaan.

Waarom zuurkool?

Vaak vraag jij je wel eens af waarom mensen iets doen wanneer je ergens op bezoek bent. Dat is dan ook het geval bij Alkmaar Ontzet. Waarom eten ze dan massaal zuurkool? Het eten van zuurkool is geïnspireerd op de stampot die Leidenaren eten tijdens Leidens Ontzet. Het toenmalige bestuur van de 8 Oktober Vereniging wilde ook iets gezamenlijks doen, een zogenaamde burgermaaltijd. Wanneer dit gepubliceerd werd bood een zuurkoolfabriek aan om te helpen. Hierdoor is deze traditie toen ontstaan. Ongeveer 18 jaar geleden. De mensen in Alkmaar eten dus sowieso één keer per jaar zuurkool. 

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Alkmaar Ontzet

Je verwacht het waarschijnlijk wel al, maar ook dit jaar op 8 oktober is het weer zover, Alkmaar Ontzet. Ook dit jaar kunnen we allemaal weer een hele erg groot feest verwachten. Vorig jaar zaten we natuurlijk nog midden in het corona verhaal. Dit jaar is dat anders. Dit jaar mogen we namelijk weer festivals organiseren zolang het goed gaat. De organisatie is daar natuurlijk heel erg blij mee en de line up voor het Alkmaar Ontzet Victorie Festival is dan ook heel erg speciaal. De organisatie gaat dit jaar maximaal uitpakken. Er komen namelijk geen kleine artiesten op 8 en 9 oktober naar Alkmaar. Je kunt artiesten verwachten zoals Bizzey, Guilty, Henk Naber en Tino Martin. Niet de kleinste artiesten dus. Het Victorie Festival is vaak op beide dagen van 19:00 tot 23:00 uur. Er zijn dan ook tickets voor beide dagen, combitickets en groepstickets. Let wel op: de minimale leeftijd is 18 jaar en er wordt een coronacheck gedaan. Neem daarom je QR code mee als dit nodig is of laat je zo nodig testen van te voren want dit feestje wil je echt niet missen. Het zou dan ook zonde zijn dat je dit zou missen omdat je, je QR code vergeten bent of omdat je, je niet hebt laten testen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.