Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Geen black friday

Black Friday. Vrijdag 25 november is het weer zo ver. Als we om ons heen kijken, zijn er zelfs nu al plenty winkels die helemaal in het teken staan van dit ‘kortingsfeest’. Maar er zijn dit jaar ook meerdere zaken die de (online) deuren op Black Friday gesloten houden. Dille en Kamille is daar één van. Zij sluiten alle winkels en het personeel gaat vrijwilligerswerk doen in een natuurgebied. Om overconsumptie tegen te gaan én een duidelijke statement te maken.

Black Friday is eigenlijk iets heel Amerikaans. Het is namelijk de dag na Thanksgiving, een dag waarop veel Amerikanen vrij zijn en dus alle tijd hebben om (online) inkopen te doen. Black Friday wordt in Amerika gezien als de officiële start van het kerstseizoen. Een seizoen waarin veel  – en steeds meer-  wordt gekocht. In Nederland werd Black Friday elk jaar iets populairder, maar er is ook steeds meer kritiek. Want de kortingen hebben vaak als gevolg dat mensen kopen om het kopen. En dat in deze bizarre tijd…

“Retailers: sluit jullie deuren op Black Friday!”

Dille en Kamille besloot daarom dat het tijd werd om een duidelijk statement te maken. “Op Black Friday sluit ons familiebedrijf alle winkels in Nederland, België en Duitsland én de webwinkel”, is te lezen in de verklaring. “Om nog meer impact te maken, roepen we andere retailers op om hetzelfde te doen. Op de dag dat consumenten wereldwijd worden aangespoord tot kopen door middel van kortingen en acties wil Dille & Kamille juist extra aandacht vragen voor de natuur.” Inmiddels zijn er verschillende winkels die ook besloten hebben de deur op Black Friday te sluiten. Een beslissing die in media “moedig” wordt genoemd. Want één ding is zeker: dit voelen de bedrijven commercieel zonder meer! 

Black Friday heeft langste tijd gehad 

Toch lijkt het er ook op dat Black Friday zijn langste tijd – voorlopig – heeft gehad. Oorzaak? De hoge inflatie! Nu.nl liet brancheorganisatie INretail onderzoek doen. Uit een rondvraag in de sector bleek dat winkels onder andere van plan zijn om minder hoge kortingen te geven en om de uitverkoop later te laten starten. “Door corona en alles wat er nu gaande is, zit ook de consument anders in de wedstrijd”, is op de nieuwssite te lezen. “Andere zaken zijn belangrijk, de energierekening moet ook betaald worden.”

Wat vind jij van Black Friday? 

Jaarkalender.nl is erg benieuwd naar jouw mening over Black Friday. Wacht jij bijvoorbeeld met bepaalde aankopen om deze – hopelijk heel voordelig- tijdens Black Friday te doen? Of sla je dit jaar over omdat je jouw geld wel beter kunt gebruiken? Voor Sinterklaas of Kerst inkopen bijvoorbeeld? Laat het ons weten en misschien lees je jouw reactie wel terug op Jaarkalender.nl: hanneke@jaarkalender.nl

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.