Vandaag: woensdag 4 oktober 2023, Week 40
` `
` `

Op Borstkanker Dag staan we stil bij de impact die borstkanker heeft op de levens van talloze vrouwen (maar ook mannen). De dag wordt wereldwijd “gevierd” op 19 oktober. Op de 19e van oktober wordt er stilgestaan bij het belang van voldoende onderzoek naar borstkanker en andere vormen van kanker.

Wanneer is Borstkanker Dag?

Borstkanker Dag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Borstkanker Dag 2023 19 oktober 2023 donderdag 42 15 dagen
Borstkanker Dag 2024 19 oktober 2024 zaterdag 42 381 dagen
Borstkanker Dag 2025 19 oktober 2025 zondag 42 746 dagen
Borstkanker Dag 2026 19 oktober 2026 maandag 43 1111 dagen
Borstkanker Dag 2027 19 oktober 2027 dinsdag 42 1476 dagen
Borstkanker Dag 2028 19 oktober 2028 donderdag 42 1842 dagen
Borstkanker Dag 2029 19 oktober 2029 vrijdag 42 2207 dagen
Borstkanker Dag 2030 19 oktober 2030 zaterdag 42 2572 dagen

Hoe sneller je erbij bent, hoe beter deze akelige ziekte behandeld kan worden. Hoe kleiner de tumor is, hoe kleiner de kans dat deze uitzaait. Wat de precieze oorzaken van borstkanker zijn, is vooralsnog grotendeels onbekend. Bij veel patiënten kunnen ze niet precies worden vastgesteld. Belangrijk is het dat je je bewust bent van de risicofactoren. Deze zijn onder meer: kort of geen borstvoeding geven, kinderen op latere leeftijd/geen kinderen krijgen, gebruik maken van ‘de pil’, langdurig gebruikmaken van hormoonpreparaten tegen klachten bij de overgang. Bij 5-10% van de gevallen speelt erfelijkheid een rol.

Borstkanker Dag - Pink Ribbon

Daarom ‘vieren’ we Borstkanker Dag

Op Borstkanker Dag staan we stil bij de ziekte en genereren we bewustzijn. Bewustzijn helpt onder meer om nieuwe gevallen in een vroeg stadium te herkennen. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op genezing. Gelukkig betekent het niet dat je borstkanker gaat krijgen als één of meerdere risicofactoren op jou van toepassing is. Wel word je dwingend geadviseerd regelmatig je borsten te controleren. Wist je dat Borstkanker Dag onderdeel uitmaakt van Borstkankermaand? Deze begint op 1 oktober en duurt de hele maand lang. Borstkankermaand is een initiatief van Pink Ribbon. De maand staat in het teken van iedereen die door borstkanker is geraakt – dat kan zowel direct als indirect zijn. Ieder jaar staat Borstkankermaand in een ander thema. Het vorige overkoepelende thema was zelfliefde.

Wat te doen tijdens Borstkanker Dag?

19 oktober, maar eigenlijk heel de maand oktober, is de maand van zelfbezinning. Stilstaan bij het effect dat een ziekte op je heeft, is ontzettend belangrijk om deze te verwerken. Een ziekte heeft niet alleen impact op je lichaam, maar ook op je geestelijke gesteldheid. Heel je geestelijke gesteldheid heeft er onder te lijden. Het is alsof je wereld instort als je de diagnose te horen krijgt. Juist daarom is zelfliefde zo belangrijk: er zijn factoren – zoals een ziekte – waar je simpelweg geen impact op hebt in het leven. Linksom of rechtsom, je moet ermee leren leven zonder jezelf iets kwalijk te nemen. Mentale klachten zijn net zo zwaar of zelfs zwaarder dan fysieke klachten. Deze kun je immers niet zien, maar wegen wel enorm. Tijdens Borstkanker Dag en Borstkankermaand vind je op de website van Pink Ribbon tal van adviezen om zelfacceptatie te realiseren. Onthoud: je dierbaren kunnen je hier goed bij helpen.

De Pink Ribbon Armband

Pink Ribbon staat onder meer bekend om zijn roze armbandje – de Omarmband. Draag deze in de maand oktober en laat zien dat je vrouwen steunt. Van de verkoopprijs wordt een groot gedeelte aan Pink Ribbon gedoneerd, wat borstkankeronderzoek (en genezing) ten goede komt.

⭐️ Tip: Onze inhaakkalender bevat nog veel meer leuke en interessante dagen!

` `
` `
` `

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.