Vandaag: zaterdag 27 juli 2024, Week 30
De Dag van de Arbeid

Vandaag is het de Dag van de Arbeid. Je hebt er vast wel als eens van gehoord maar wat is het eigenlijk en waarom is het ontstaan? Je leest het hier in deze blog.

Hoe is de dag van de arbeid ontstaan?

1 mei 1890 begon het allemaal, toen werd er in verschillende landen voor het eerst de dag van de arbeid gehouden.de viering van de socialistische en communistische arbeidsbeweging zal toen al uitgroeien naar een jaarlijkse traditie. Deze dag wordt dan ook bijna in elke land ondertussen al gevierd. Er is dan ook speciaal voor vandaag 1 mei gekozen. De reden hierachter gaan we hieronder behandelen. In 1817 begon het allemaal. Toen had de Engelse ondernemer Robert Owen al gepleit voor een maximaal werkdag van acht uur in de fabrieken en werkplaatsen. Volgens Robert zou een goede organisatie van arbeid niet alleen voor de mensen beter zijn maar zal het financieel ook meer opleveren. Tientallen jaren later werd de eerste overeenkomst getekend in Melbourne, dat was in 1856. Nadat de eerste overeenkomst tussen werkgevers en werknemers getekend was hoopte iedereen dat het snel over de hele wereld ging. Dat gebeurde ook wel maar dat duurde even. In 1884 nam de Verenigde Staten een wet waan waarin werd voorgesteld om vanaf 1 mei 1886 nog maar acht uur per dag te gaan werken. 1 mei stond in Amerika dan niet alleen in het teken van deze wet maar 1 mei is ook “Moving day” dat is de dag waarop ze te horen kregen als hun arbeidscontract wel of niet verlengt zal worden.

Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Internationale Dag van de Arbeid

In 1889 werd er opnieuw geschiedenis geschreven rondom de Dag van de Arbeid. Dit komt omdat er in 1889 een besluit was genomen 1 mei werd namelijk in heel Europa Internationale Dag van de Arbeid. Het doel hierachter was om het gebaar te versterken dat over de hele wereld een werkdag maar maximaal acht uur mocht zijn. In Duitsland werd 1 mei op 10 april door Hitler tot “feestdag van de nationale arbeid” verklaard. Dit gebeurde om een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken, waarna ze gevangen werden genomen en afgevoerd werden naar concentratiekampen.

De Dag van de Arbeid in Nederland

De Dag van de Arbeid is in de meeste landen van Europa dan ook echt een nationale feestdag zoals in Duitsland. In Nederland is dit anders, hier moeten de werknemers wel gewoon werken. Dit komt omdat de dag niet meer zo erg gevierd werd zoals eerst na de Tweede Wereldoorlog, de kwam omdat het Koningshuis en Koningsdag toen in beeld kwam en daardoor kwam de Dag van de Arbeid op 1 mei op de achtergrond en vergaten mensen deze dag. Toch zullen we wel veel Duitsers in Nederland zien tijdens deze feestdag als de corona maatregelen dit toe laten. Dit komt omdat de Duitsers er van houden om massaal over de grens te trekken en dan bij ons in de winkels te gaan shoppen. Het is natuurlijk ook heel erg leuk in Nederland.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.