Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
februaristaking

Op donderdag 25 februari wordt de Februaristaking van 1994 herdacht. Veel mensen weten hier helemaal niets vanaf en weten ook niet waarom dit wordt gehouden. Wij leggen je het uit.

Wat is de Februaristaking?

De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begin in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland.  De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia’s in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen werden opgepakt.

Hoe is de Februaristaking ontstaan?

Op de ochtend van 25 Februari 1941 stonden de trams stil in Amsterdam. Op dat zelfde moment verspreidden aanhangers van de CPN het manifest “Staak, staak, staak!” onder allemaal verschillende Amsterdamse bedrijven. Je raadt het vast al, de verspreiding ging net als een olievlek uit over de stad. Rond het middaguur van de 25e was de algemene staking een feit, eerder dan de organisatoren hadden verwacht en anders dan zij hadden voorzien. Hierna gingen ze naar allemaal andere steden toe om daar ook de mensen op te roepen om te staken. In Den Haag was dit niet gelukt. Maar in Hilversum wel. Ook daar gingen ze op 25 en 26 Februari staken. Uiteindelijk is de staking gestaakt op woensdag 26 februari 1941 in Utrecht.

? Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Februaristaking tijdens corona

Dit jaar is het 80 jaar geleden. Normaal gesproken roept de organisator ons op naar de herdenking te komen en mee te doen aan het defilé langs de Dokwerker. Dat kan dit jaar helaas niet door het corona-virus. Daarom heeft de organisator bedacht om het dit jaar op een andere manier te doen. Helemaal aangepast aan de coronamaatregelen vindt de herdenking plaats met een beperkt gezelschap, zonder publiek en zonder defilé. Er is wel de mogelijk om de herdenking te volgen via televisie. De NOS zal de herdenking namelijk gaan uitzenden. Doordat het niet toegestaan is om massaal naar de herdenking te komen is het ook niet mogelijk om bloemen neer te leggen. Daar is een oplossing voor bedacht, je kunt de bloemen namelijk laten bezorgen op 25 februari tussen 10:00 en 14:00. Er zullen dan werknemers zijn die de bloemen in ontvangst zullen nemen en ze bij de herdenking neer zullen leggen.

Is er nog beeldmateriaal?

Voor jongeren is het belangrijk dat ze ook wat over de geschiedenis leren. Daarom is het ook belangrijk dat er veel beeldmateriaal is van deze evenementen die plaats hebben gevonden, maar dat is helaas niet altijd zo. Dat was hier ook zo. Eerst dacht iedereen dat er geen beeldmateriaal was maar in 2016 dook er een foto op uit het archief van Tresoar van een menigte op het Raamplein in Amsterdam. Een jaar later, in 2017 publiceerde Vrij Nederland vier foto’s van een verzamelde menigte in Zaandam. Deze foto’s waren gevonden in een familiealbum. Misschien zijn deze foto’s wel van de Februaristaking?

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.