Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Het belang van vrijwilligers

We mogen rustig zeggen dat vrijwilligers heel erg belangrijk zijn voor heel erg veel mensen, maar ook voor de rest van de samenleving. Wij beseffen dan ook niet vaak genoeg hoeveel vrijwilligers eigenlijk doen voor de samenleving. Wil jij nou weten waarom vrijwilligers zo belangrijk zijn? Dat lees je hier.

Wat is vrijwilligerswerk?

Alles wat werk is in enig georganiseerd verband is vrijwilligerswerk. Het maakt dan ook niet uit of het onverplicht, of onbetaald is. Als het maar ten behoeve is van de samenleving. Dit is dan ook heel erg breed, maar alles wat hier binnen valt is eigenlijk vrijwilligerswerk. Toch zie je bij vacatures wel steeds vaker of bij oproepen dat het gaat om vrijwilligerswerk. Dan is het namelijk veel makkelijker te herkennen wanneer iemand naar een vrijwilliger zoekt.

Goed voor de samenleving

De meeste vrijwilligers doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om iets voor iemand te doen. Of omdat het voor hun zinvolle tijdbesteding is. of omdat het goed staat op hun CV, want geef toe. Vrijwilligerswerk staat altijd goed op je CV als werkervaring. Vrijwilligerswerk heeft dus erg veel voordelen. Het maakt dan ook niet uit wat voor vrijwilligerswerk je doet het heeft altijd wel voordelen voor de samenleving. Het is namelijk zo, wie vrijwilligerswerk doet komt in contact met andere mensen. Het zorgt voor verbinding met mensen die je anders misschien nooit ziet of nooit had ontmoet. Door deze verbinding ontstaat er weer sociale netwerken waaruit je misschien wel nieuwe vrienden of vriendinnen haalt. Vrijwilligerswerk is dus ook heel erg belangrijk voor de samenleving. Vaak vergeten mensen de kracht van socialiseren.

Vrijwilligers in de zorg

We weten allemaal wel dat er veel te weinig personeel is in de zorg op dit moment. Eigenlijk is dit personeelstekort overal. Overal in Nederland is er eigenlijk personeel te kort. Zorg en welzijn zonder vrijwilligers is dan tegenwoordig ook ondenkbaar zonder vrijwilligers. Naast mantelzorgers zorgen vrijwilligers dat mensen langer thuis kunnen wonen en dat de professionele zorg ontlast wordt in tijd, maar ook zeker in geld. Hierdoor is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. De laatste jaren neemt de rol die vrijwilligers in de zorg hebben alleen maar toe. Dit heeft dan ook alles te maken met het personeelstekort wat op dit moment heel erg groot is binnen de zorg en welzijn. Ook heeft dit alles te maken met de behoefte aan één-op-één contact. Steeds meer mensen hebben dat liever. Vandaar dat er ook een stijging plaatsvindt.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

De Dag van de Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn dan ook eigenlijk heel erg belangrijk voor ons in Nederland. Daarom gaven we in het begin al aan dat we eigenlijk niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Toch zie je de laatste jaren dat er al heel erg veel organisaties zijn waar ze bijna geen nieuwe vrijwilligers kunnen werven. Dat brengt dan ook een heleboel zorgen met zich mee. Ook zie je tegenwoordig heel erg veel dat mensen neerkijken op vrijwilligers wat eigenlijk helemaal niet terecht is. Deze mensen beseffen dan ook niet hoe belangrijk alle vrijwilligers zijn.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.