Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
internationale dag van de biodiesel

Het is misschien niet het eerste waar je aan zat te denken wanneer je wakker werd van morgen. Toch bestaat het internationale dag van de biodiesel. Een brandstof wat elke dag belangrijker wordt, maar wat is het eigenlijk? Dat lees je hier.

Wat is biodiesel?

Biodiesel is een type biobrandstof die gemaakt wordt van plantaardige olie of dierlijk vet. Biodiesel wordt ook toegepast in een mengvorm met  diesel. De reden dat biodiesel zo populair is, is omdat biodiesel een duurzame energiebron kan zijn. Het ligt er dan wel aan hoe de grondstoffen verkregen zijn.

Het moet namelijk wel echt biologisch zijn want anders mag het niet onder de naam biodiesel verkocht worden. Je vraagt je nu vast af waarom biodiesel zo populair geworden is de afgelopen jaren. Dit komt omdat biodiesel wel goed voor de wereld is. Je hebt vast wel eens gehoord van de stikstof crisis waarvan ze de boeren verontschuldigen. Diesel en andere brandstoffen hebben hierbij ook hun bijdragen. Diesel is namelijk niet goed voor de wereld en de natuur die we hebben in ons prachtige land.

Tijdens het rijden in een auto die op diesel rijdt stoot je namelijk allemaal schadelijke stoffen uit. Deze stoffen hebben een negatief effect op ons de mens maar ook op de natuur en de hele wereld. Wanneer een auto op biodiesel rijdt is dit niet weinig tot niet het geval. Daarom stimuleren heel erg veel mensen ons om zoveel mogelijk gebruik te maken van een biologische auto. Helaas is dit dan ook niet mogelijk voor iedereen.

Elektrische auto’s zijn dan ook een mooi voorbeeld. Als we kijken naar elektrische auto’s zijn deze auto’s veel duurder in aanschaf dan een diesel auto. Dit zelfde geldt voor de auto’s die op biodiesel rijden. Het is dan ook nog niet echt financieel aantrekkelijk om in een “gezonde” auto te gaan rijden. Dit is dan ook een van grootste redenen dat veel mensen nog op de dag van vandaag een diesel of benzine auto kopen. Toch hoopt men dat dit in de loop der jaren gaat veranderen en dat de prijzen gaan zakken.

⭐️Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Iedereen weet wel dat er aan elk voordeel ook een nadeel verbonden zit. Dit is dan ook het geval bij biobrandstof. Het heeft een heleboel voordelen, maar daar zitten dan ook enkele nadelen aan. Een van deze nadelen is dat bij de verbranding van biodiesel meer stikstofoxiden vrij dan bij reguliere brandstof. Deze dragen dan weer bij aan zure regen. Het grootste nadeel van de toenemende vraag naar biodiesel en bio-ethanol is dat er veel extra vraag naar gewassen is waar olie uit kan worden gewonnen. Dit leidt weer tot een prijsstijging van de voedselproducten en kan in ontwikkelingslanden tot een voedselcrisis leiden.

Dit zijn dan ook best vervelende nadelen. Daarom is ook nog niet iedereen in Nederland voor biodiesel. Hun argumenten zijn dan ook dat we niet alleen naar ons eigenland moeten kijken maar ook naar de andere landen in de wereld. We moeten het volgens deze mensen samen oplossen en niet alleen in ons land.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.