Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Internationale dag van de Borstkanker

We weten allemaal wel dat kanker is vreselijke ziekte is. Daarom is het belangrijk om deze ziekte elk jaar goed onder de aandacht te brengen. Er overleiden namelijk elk jaar veel te vrouwen aan Borstkanker en daar moet wat tegen gedaan worden.

Wat is borstkanker?

Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het borstweefsel. Wanneer je aan borstkanker denkt, denk je al snel aan vrouwen. Toch kunnen niet alleen vrouwen borstkanker krijgen, maar mannen ook. Borstkanker komt wel het meeste voor bij vrouwen. Het is dan ook heel erg belangrijk om regelmatig zelf te voelen als er iets vreemds zit in je borst. Je kan borstkanker dan ook ontdekken door een knobbeltje in de borst. Wanneer je een knobbeltje voelt is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Dit is belangrijk om dat kanker zich heel erg snel kan voorplanten. De cellen verdubbelen zich namelijk elke keer. Je moet er dus al heel erg snel bij zijn voordat er heel erg veel cellen in je lichaam zitten. Het is namelijk heel erg moeilijk om al die cellen te bestrijden.

Is een tumor goedaardig of kwaadaardig?

Je hebt vast wel eens gehoord van een goed- of kwaadaardige tumor gehoord. Een goedaardige tumor kan het omringde weefsel opzij duwen, maar dringt niet binnen in het weefsel. Een kwaadaardige tumor doet dit wel. Een kwaadaardige tumor kan zich dan ook naar andere delen van het lichaam verspreiden. Daarom is het ook zo belangrijk dat je regelmatig controleert naar enige bultjes en dergelijke. Je wil er namelijk wel op tijd bij zijn en niet te laat. Daarom kan je ook beter teveel controleren en erg scherp zijn in plaats van niet controleren en misschien met de vreselijke gevolgen zitten. Daar zit namelijk helemaal niemand op te wachten. Dat wil je gewoon niet mee maken.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Hoe kan je borstkanker bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om borstkanker te bestrijden. Deze manieren worden dan ook wel behandelingen genoemd. Nu vraag jij waarschijnlijk af welke behandelingen er allemaal zijn. Dat ligt dan ook aan heel erg veel dingen. De arts kijkt samen met jou naar de situatie en bepaald op die manier welke behandeling het beste voor jou is. Er is wel een lijst met de meest voorkomende behandelmogelijkheden. Dat zijn: een operatie, bestraling, chemotherapie, antihormoonbehandeling en het afremmen groei-eiwit. Ook zal de arts kijken of de borstkanker in het lichaam is uitgezaaid. Wanneer dit aan de orde is, is genezing niet meer mogelijk. Wel kan de arts kijken naar een behandelmogelijkheid om de klachten en pijn te verminderen en zo mogelijk de kanker te remmen. Dit is dan ook nog een goede reden om regelmatig te controleren naar knobbeltjes. Het is toch vreselijk om een familie lid of echtgenoot te moeten verliezen aan een vreselijke ziekte zoals dit. Daarom is het ook heel erg belangrijk om deze ziekte zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Er is helaas nog geen medicijn gevonden waardoor iedereen kan genezen. Toch zijn er wel al heel erg veel onderzoeken gedaan en worden er gedaan. Goede hoop voor de toekomst dus.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.