Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
mannendag

De dag waar elke man naar uitkijkt, internationale mannendag!

Geschiedenis

Internationale mannendag is ontstaan in 1992 sinds dien is het uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks plaatsvindt op 19 november in bijna 80 landen. Internationale mannendag is bedacht op 7 februari in 1992 in Sydney door Thomas Oaster.
Jerome Teelucksingh is de man die het evenement een nieuw leven inblies. Hij koos ervoor om het elk jaar op 19 november te vieren. Dit kwam om de verjaardag van zijn vader te eren en ook te vieren hoe op 19 november in 1998 het voetbalteam van Trinidad en Tobago zich kwalificeerde voor het WK voetbal. Jerome heeft internationale mannendag niet gepromoot als de dag van alle mannen, maar een dag waarop alle problemen van mannen en jongens kunnen worden aangepakt & uitgesproken.

Wat vieren we precies op 19 november?

Het doel van internationale mannendag is om positieve mannelijke rolmodellen in het zonnetje te zetten en het bewustzijn van mannenzaken te vergroten zoals gezondheid, geweld en de preventie van zelfmoord bij mannen.
In het Verenigd Koninkrijk plegen mannen drie keer vaker zelfmoord dan vrouwen, bleek uit onderzoek. Internationale mannendag valt in dezelfde maand als Movember, de maand waarbij mannen hun gezichtshaar laten staan. Allemaal met het doel om de gezondheid van mannen, zelfmoordpreventie, prostaatkanker en zaadbalkanker bespreekbaar te maken.

Wat is de missie van internationale mannendag

Zoals hierboven al gezegd is zijn er veel missies, hier zetten we ze allemaal even op een rijtje. 

Wereldwijd 

Zoals de naam al zegt internationale mannendag is dit een dag die gehouden word over de hele wereld. In Nederland is het nog klein maar in Amerika en Engeland is het wel een groot ding, en daar wordt er ook degelijk wel aandacht aan besteed. Elk jaar is er ook een thema wat voor elk land het zelfde is. In 2019 was het thema “Making a difference for men and boys”. Het doel was om een verschil tussen de man en de jongens te creëren. Gefocust op het promoten op de waarde van mannen en jongens en de gezondheid te verbeteren. Dit jaar is het thema “Better health for men and boys”. Dit jaar is het doel om een betere gezondheid voor mannen en jongens te creëren. Dit thema is ontstaan omdat er veel gezegd en geschreven wordt onder andere in boeken zoals:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.