Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

Ben jij bekend met 1 juni Kinderdag? Dit is niet zomaar een dag die in het teken staat van kinderen, maar een dag waarop de rechten van het kind centraal staan. 1 juni wordt ook wel de ‘Internationale Dag ter Bescherming van Kinderen’ genoemd.

Kinderdag Datum Dag v/d week Week nr. Dagen te gaan
Kinderdag2024 1 juni 2024 zaterdag 22
Kinderdag 2025 1 juni 2025 zondag 22 314 dagen
Kinderdag 2026 1 juni 2026 maandag 23 679 dagen
Kinderdag 2027 1 juni 2027 dinsdag 22 1044 dagen
Kinderdag 2028 1 juni 2028 donderdag 22 1410 dagen
Kinderdag 2029 1 juni 2029 vrijdag 22 1775 dagen
Kinderdag 2030 1 juni 2030 zaterdag 22 2140 dagen

Internationaal staat deze dag bekend als ‘International Day for the Protection of Children’. Op deze dag zetten ouders hun kinderen op één (nou gebeurt dat gelukkig al vaak) en meenemen naar onder meer dierentuinen, pretparken, musea of een ander leuk dagje weg. De meeste kinderen hebben het goed, maar dat geldt helaas niet voor alle kinderen. Sommige kinderen groeien op zonder ouders of verzorgers, in een gebroken gezin of in een gezin waarin men het niet ruim heeft. Juist op kinderdag wordt er extra stilgestaan en zorg besteed aan kinderen die het moeilijk hebben, niet alleen door particulieren, maar door internationale organisaties wereldwijd.

Kinderdag

1 juni Kinderdag en het Kinderrechtenverdrag

Artikel vijf van het Kinderrechtenverdrag bepaalt dat ouders of andere voor de wet verantwoordelijken de primaire verantwoordelijkheid hebben zorg, begeleiding en opvoeding te geven aan hun kinderen. Het is de plicht van de overheid ouders en zorgdragers hierin te ondersteunen. De overheid heeft hierbij bovendien de rechten en de verantwoordelijkheden van de zorgdragers te respecteren. Het is de taak van de overheid ouders toegang te geven tot diensten en voorzieningen voor de ontwikkeling van hun kinderen.

Wat te doen tijdens 1 juni Kinderdag?

1 juni Kinderdag is een dag waarop je niet alleen je eigen kind in de watten legt, maar waarop je stilstaat bij de positie van het kind in de wereld. Een belangrijke bijdrage die je kunt leveren is een goed doel als Unicef steunen. Lang niet alle kinderen komen niets tekort in het leven, ook kinderen niet waarbij de ouders het allerbeste met hen voorhebben. Wist je dat er wereldwijd meerdere Kinderendagen zijn? In Azië, Zuid-Korea en Japan in het bijzonder, wordt deze dag op 5 mei (onze Bevrijdingsdag) gevierd. In Suriname valt Kinderdag (heel toepasselijk) samen met Sinterklaas. In Israël wordt de dag gevierd op 20 november en in Mexico op 30 april. Zo ziet Kinderdag er over heel de wereld net iets anders uit.

1 juni Kinderdag en Internationale dag van de Rechten van het kind

Voor kinderen is het meerdere keren per jaar feest. Niet alleen is er een kinderfeestdag op 1 juni, maar ook op 20 november. Dit is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Deze dag sluit vrijwel naadloos aan op 1 juni Kinderdag. In beide gevallen staat de positie van het kind op één. Het draait niet alleen om kinderen in de watten leggen, maar ook om kinderen in bescherming nemen. Het is logisch daar minstens twee maal per jaar bij stil te staan.

⭐️ Tip: Onze inhaakkalender bevat nog veel meer leuke en interessante dagen!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.