Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26

Je zal het misschien niet geloven in deze tijd van het jaar maar het is echt zo. 21 januari oftewel  knuffeldag. Wat is knuffeldag en hoe is het onstaan? Je leest het in onze blog. 

Geschiedenis van knuffeldag

Het idee van knuffeldag wam voor het eerst voor toen Chase’s Calendar of Events in 1986, een lijst die gepubliceerd werd door een kennis van Zaborney. Zaborney koos 21 januari omdat deze datum ergens in de periode tussen de eindejaarsperiode en Valentijn viel, en hij de observatie maakte dat mensen dan vaak een moeilijke periode doornamen. Hij vond dat de Amerikaanse maatschappij te verlegen is om gevoelens publiekelijk te uiten. Hij hoopte dat nationale knuffeldag daar verandering in zou kunnen brengen, terwijl hij eigenlijk dat deze dag niet zal gaan lukken. 

Wat is knuffeldag? 

Knuffeldag is een jaarlijs terugkerende feestdag rond het thema knuffelen. Knuffeldag werd bedacht door dominee Kevin Zeborney en vind plaats op 21 januari. De feestdag werd voor het eerst gevierd in 1986 en Clio en Michigan in de USA. Deze feestdag word niet alleen gevierd in de USA maar ook in enkele andere landen op de wereld. Het idee achter  is om iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen. Bedenker en oprichter Zaborney raadt wel aan om eerst even te vragen of de persoon wel wilt knuffelen wanneer je het niet zeer weet om misverstanden te voorkomen. 

Wat voor invloed heeft knuffelen op jouw lichaam?

Wist jij trouwens wel dat knuffelen niet alleen maar leuk is maar ook goed voor je is? Door te knuffelen maat je lichaam oxytocine aan. Dit is het zogenaamde knuffelhormoon, dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je verbonden voelt met de persoon waar mee je knuffelt, maar ook dat je beter tegen stress kan en beter tot rust kunt komen. Dit lijkt mij een goede reden om veel mensen te gaan knuffelen aangezien er heel veel mensen zijn die veel stress hebben.

knuffeldag tijdens corona? Is dat wel zo slim?

Het is niet zo handig om in de tijd waar we nu in leven een knuffeldag te organiseren. Daarom is er een website gemaakt waar je als ware een digitale knuffel kan sturen naar mensen. Dit is echter niet het enige wat je kan doen. Aangezien we in geen leuke tijd leven op dit moment kan iedereen wel een knuffel gebruiken. Daarom hebben zijn er genoeg andere opties waardoor je toch nog een knuffel kan sturen naar dierbare mensen want iedereen kan wel een knuffel gebruiken in deze tijd toch? Je kan bijvoorbeeld een digitale knuffel sturen via de website, maar je kan ook een filmpje maken waarbij je knuffel maakt. Hierdoor is het toch iets persoonlijker inplaats van een digitale knuffel via de website.

Geef het goede voorbeeld

Er is genoeg bewijs dat knuffelen niet alleen fijn is, maar ook dat het iets goeds doet met mensen. Het voelt misschien wat vreemd om zomaar mensen te knuffelen, maar laten we gewoon het goede voorbeeld geven. Geef je gezin een omhelzing en knuffel je broer. Misschien kunnen zelfs de je ouders wel een knuffel gebruiken. Pas wel op en hou je aan de corona maatregel en knuffel daarom alleen met mensen uit je gezin. en niet met andere mensen om zo de verspreiding van het corona virus tegen te gaan.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.