Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
luizendag

Ieder jaar is er een landelijke Luizendag. Op deze dag is het de bedoeling dat alle ouders hun kind tegelijk kammen met een netenkam. Het is doel is om hierdoor hoofdluis tegen te gaan.

Wat is luizendag

Luizendag is een indicatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Op hun site staat vermeld op welke datum het dit jaar valt. Dit jaar is het op woensdag 3 maart. Het is vandaag de bedoeling dat alle kinderen kort voor deze dag thuis door hun ouders worden gekamd. Bij de controle op school is dan geen luis meer te vinden, zo hoopt het Steunpunt. Want het doe is om alle kinderen in Nederland luisvrij te krijgen. Daarnaast willen ze het extra benadrukken dat alle ouders aan het eind van elke schoolvakantie de netenkam door het haar van hun kinderen moeten halen. Want ook bij hoofdluis kan je beter voorkomen, oftewel vaak kammen.

? Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Hoe moet ik precies kammen?

Wij snappen dat jij ook graag hoofdluis bij je kind wilt voorkomen. Daarom is het erg belangrijk dat je de juiste instructies krijgt voor het kammen.  Je zal denken dat je het niet verkeerd kan doen maar het kan toch wel. Ook zal het zonde zijn want het zal dan niet 100 procent werken. Ja begint met het haar eerst door een gewone kam heen te halen. Gebruik vervolgens ruim crèmespoeling aan in het haar. Let op! Je moet de cremespoeling niet gaan uitspoelen. Kam vervolgens alle luizen en neten uit met een speciale netenkam. Lukt het niet de neten in een keer uite te kammen? Maak het haar dan nogmaals nat met een mengsel van water met azijn, dan laten de neten anemlijk beter los. Je kunt de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met de neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van het haar te trekken. Om alle haren te kammen zijn ongeveer dertig slagen nodig. Je zal denken dat je dit even snel tussendoor kunt doen. Dit is niet zo, het kammen kan namelijk al snel 15 minuten in beslag nemen. Wat misschien nog wel het belangrijkste is om de kam  na gebruik goed schoon te maken. Doe dit bijvoorbeeld met water en zeep maar je kan de kam ook 1 minuut in kokend water doen.

Feitjes over luizen

Wist jij dat luizen zichzelf zo’n 5 tot 6 keer voeden met bloed van iemand zijn hoofd? Je moet er toch niet aandenken dat ze dat bij jou doen!

Als ze zich in goede omstandigheden bevinden kunnen ze wel 30 dagen oud worden. Dat betekent dat ze dan 30 dagen op je hoofd rondlopen. Wanneer ze van je hoofd af gaan kunnen ze ongeveer 2 tot 3 dagen blijven leven. Hij zal sneller sterven bij een heel hoge of lage tempraturen en bij een lage luchtvochtigheid. Ook de eitjes van de luizen hebben een hoofd nodig. Als ze geen hoofd vinden dan komt na 6 dagen nog steeds 10% van alle eitjes uit. Je zal er nu al jeuk van krijgen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.