Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
buitenspeeldag

In wordt er elk jaar een buitenspeeldag georganiseerd. Dat gebeurd al vanaf 1994. Dit jaar valt de buitenspeeldag op woensdag 10 juni. De buitenspeeldag valt niet elk jaar op dezelfde datum, elke tweede woensdag van de maand juni spelen alle kinderen massaal buiten.

Woensdag

De buitenspeeldag vindt elk jaar plaatst op een woensdag. Deze dag is bewust gekozen. Woensdag is de middelste dag van de schoolweek. De meeste scholen zijn op de woensdag eerder gesloten, waardoor de kinderen een vrije middag hebben. Het is dus de perfecte dag om de kinderen een activiteit aan te bieden.

De organisatie

De Buitenspeeldag van 2020 is de 13e editie die georganiseerd wordt door Jantje Beton en de kinderzender Nickelodeon. Door de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus te bestrijden, zal de buitenspeeldag minder groots zijn dan voorgaande jaren. Toch is het mogelijk om deze dag alsnog een groot succes te maken. Het doel van de organisatoren is om heel Nederland te veranderen in één grote speelplek voor de kinderen. Doormiddel van de buitenspeeldag hopen de organisatoren, om de kinderen te stimuleren om meer buiten te gaan spelen.

Voor iedereen

Elke buurt, straat of school kan mee doen aan de Nationale buitenspeeldag. Sommige straten worden afgesloten zodat er veilig buiten gespeeld kan worden. Door het afsluiten van de straat wordt er extra aandacht gevraagd voor deze dag, zodat het niet ongemerkt voorbij gaat. Alle kinderen worden opgeroepen om juist op deze dag buiten te gaan spelen om een gevoel van saamhorigheid te creëren. Deze dag is niet alleen bedoeld om de kinderen van de luie bank af te krijgen, er wort ook een beroep gedaan op de buurtbewoners die gebruik maken van de wegen. Hun verkeersgedrag wordt onder de loep genomen om te kijken of het buitenspelen wel veilig is voor de kinderen.

Actiedag

De buitenspeeldag is een dag waarop de kinderen buiten plezier maken. Maart dat is niet de enige reden om deze dag te organiseren. De organisatoren van het evenement proberen doormiddel van de buitenspeeldag aandacht te vragen voor de buurt. De Nationale Buitenspeeldag vraagt op deze speelse manier aandacht voor de kind vriendelijkheid van de buurt. Hierbij wordt dan vooral aandacht besteed aan de faciliteiten die beschikbaar zijn voor de kinderen, maar ook de veiligheid is een belangrijk onderdeel. Er zijn al een aantal buurten en straten die maatregelen hebben genomen om de buurt aantrekkelijker te maken voor de kinderen. Er zijn dan bijvoorbeeld snelheidsmaatregelen getroffen, een veilige oversteekplaats gecreëerd of een extra speelplaats gemaakt.

Het weer

De Nationale Buitenspeeldag wordt elk jaar georganiseerd in juni. Dat is de maand waarin de zomer begint. De kans is dan ook groot dat het dan lekker weer is en de zon schijnt. In dat geval hebben de kinderen geluk met het weer. Maar de kans bestaat ook dat het gaat regenen. Ook dan gaat de nationale buitenspeeldag gewoon door. Iedereen wordt dan alsnog opgeroepen om naar buiten te gaan. Daarmee vieren we dat we de vrijheid hebben om buiten te kunnen spelen en om daar dan ook aandacht voor te vragen.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.