Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
gaat de Boekenweek wel of niet door?

Iedereen heeft er wel van gehoord, de Boekenweek. Hoe zit het nou precies dit jaar met de Boekenweek? Gaat het dit jaar wel door of gaat het helemaal niet door? Wij leggen je het uit.

Wanneer is de Boekenweek?

De Boekenweek vindt plaats in de originele periode van de Boekenweek, van 6 tot en met 14 maart. In deze week worden, met het boekenweekthema Tweestrijd in het achterhoofd, tal online maar ook offline activiteiten georganiseerd. Dit alles om de lezers ook in maart te laten zien welke prachtige boeken er allemaal te koop en te leen zijn. Ook proberen ze de jongeren te motiveren om meer boeken te gaan lezen.

Hoofdsponsor

Wist jij dat de NS de hoofdsponsor is van de Boekenweek? Sinds 2001 is de Ns al hoofdsponsor van de Boekenweek. Dat betekent ze dit jaar 10 jaar hoofdsponsor zijn. Deze jaren zijn niet ongemerkt voorbij gegaan. Daarom organiseren Stichting CPNB, de schrijverscentrale en het Nederlands Letterfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het online podium van het theater. Deze optredens worden mede mogelijk gemaakt door de NS.

? Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Schrijvers en auteurs

Optredens van schrijvers in het land zijn een vast en bekend onderdeel van de Boekenweek. In overleg met de Schrijverscentrale kan worden gekeken welk optreden online door kan gaan en welke optredens beter uitgesteld kunnen worden. De optredens worden ondersteund door de nieuwe maatregel die het Nederlands Letterfonds, de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond bekend hebben gemaakt.

Boekenweek verplaatst naar de zomer

De marketingorganisatie CPNB die de Boekenweek organiseert heeft de knoop officieel doorgehakt. Dat er dit jaar geen Boekenbal zou zijn, was evident. Vorig jaar kon het bal nog net doorgaan voor de ingang van de lockdown die toen was. Dit zal dit jaar niet zo zijn. De tachtigste editie van het Boekenbal zal dit jaar niet door gaan. Dit betekent niet dat de Boekenweek ook niet doorgaat. Deze gaat tot zover nog wel door maar wel op een andere datum. De Boekenweek zal namelijk worden verplaats naar de zomer. Het is naar de zomer verplaatst met de gedachten dat Nederland dan weer open zou zijn en dat er weer evenementen gehouden mogen worden. Het verplaatsen van de Boekenweek gaat zeker niet zonder gevolgen. Het is een moeilijke beslissing geweest omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak. Zowel voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en de boekhandels. Om deze consequenties iets te verminderen hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland en geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekenhandels flink minder. Helaas is de Boekenweek ook de dupe van het corona-virus. Een jaar geleden begon het pas net een beetje impact te krijgen om ons leven. Inmiddels bepaald het virus ons leven. Gelukkig is er wel een optie, deze optie is dat er veel dingen online worden gedaan. Hierdoor zijn er toch nog activiteiten en kunnen we toch nog iets leuks doen in deze tijd. Laten we ons nou allemaal aan de maatregelen houden dan kunnen we samen genieten van de Boekenweek in de zomer!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.