Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30

12 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot een wereld dag tegen de kinderarbeid. Op deze dag wordt er daarom extra aandacht gevraagd voor de werkende kinderen over de hele wereld. Kinderarbeid is in de meeste landen al verboden, maar toch zijn er nog steeds kinderen die moeten werken en worden ingezet als slaaf.

Cijfers

Vandaag de dag zijn er nog steeds miljoenen kinderen die aan het werk worden gezet. Wereldwijd gaat het om 215 kinderen die aan kinderarbeid doen. De kinderen worden ingezet als huissloofjes. Maar er zijn ook kinderen die in zware en gevaarlijke omstandigheden. Er zijn ruim 150 miljoen kinderen die in deze omstandigheden werken, dat gebeurd bijvoorbeeld in de steengroeven, de goudmijnen, plantages en fabrieken. Daarnaast worden de minderjarigen ook ingezet op de seksindustrie. Alle kinderarbeid is niet goed te keuren, het is ook hartstikke ongezond voor de kinderen. Ze lijden er zowel lichamelijk als geestelijk onder. Meestal worden de kinderen gedwongen om te werken om extra geld te verdienen voor de familie.

Geen toekomst

De werkende kinderen hebben geen tijd om echt kind te zijn. De kinderen zijn vaak erg vermoeid en worden snel ziek. De werkende kinderen gaan amper naar school. Ze hebben dus geen vriendjes en vriendinnetjes waarmee ze plezier kunnen maken. Ruim 69 miljoen van de 250 miljoen kinderarbeiders gaat helemaal niet naar school. De andere kinderen combineren het werk met een beetje onderwijs. Ze zullen dus niet kunnen werken aan hun toekomst. Het is uitzichtloos. Het grootste gedeelte van de groep die niet naar school gaan bestaan uit meisjes, wezen en kinderen van etnische volken.

12 juni

Sinds 2002 schenken we elk jaar extra aandacht aan de kinderarbeid op 12 juni. Er wordt stilgestaan bij de inbreuk van de rechten van miljoenen kinderen. Op deze dag vestigen honderden landen hun aandacht op de kinderarbeid. Dat gebeurd op radio en tv programma`s, doormiddel van workshops, toneelstukken en toespraken. Het is een dag waarop meer mensen zich bewust worden van het feit dat er nog steeds miljoenen kinderen zijn die verplicht worden om te werken. De dag draagt bij aan de strijd tegen het kinderarbeid. Want kinderarbeid is een schande, dat vindt iedereen. Maar wat is de oplossing voor het probleem?

Bescherming

De kinderarbeid zorgt ervoor dat veel verschillende Milleniumdoelen niet behaald kunnen worden. Het gaat daarbij om de doelen zoals toegankelijkheid van onderwijs, gelijkheid van jongens en meisjes, bestrijding van HIV en aids. Alle kinderen hebben recht op bescherming, door de kinderarbeid kan dit doel nog niet behaald worden. Als de kinderarbeid niet verdwijnt, dan wordt er gefaald in het halen van dit recht.

Onderwijs

De oplossing om de kinderarbeid tegen te gaan is het onderwijs. Als de kinderen het onderwijs volgen dan hoeven ze niet te werken in hun kindertijd. In het onderwijs leren de kinderen veel meer, waardoor ze later een grotere kans hebben op een goede baan. Als deze kinderen veel leren, opgroeien en een goede baan hebben. Dan is de kans groot dat hun kinderen ook gewoon naar school kunnen en niet hoeven te werken.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.