Vandaag: donderdag 14 november 2024, Week 46
Wereld droomdag

Dit is een van de dagen waarvan je waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt, maar toch bestaat deze dag. Wereld droomdag, wat is het eigenlijk en waarom besteden wij hier aandacht aan? Dat lees je hier

Waarom dromen we?

Dromen is een spontaan verschijnsel terwijl we slapen. De dingen die jij vervolgens ziet in je droom komen allemaal uit je hersenen. Dit komt er dan op neer dat je dus echt denkt aan de dingen die in je droom voorbij komen. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom we eigenlijk dromen. Onderzoekers zijn al jaren bezig om er achter komen waarom we dat eigenlijk doen en op de dag van vandaag is daar nog geen antwoord op gevonden. Er zijn wel allemaal verschillende interessante theorieën over de functie van dromen. En wat voor invloed een droom heeft op ons.

Wat is de functie van dromen?

Overdag denk je natuurlijk aan allerlei verschillende dingen en gaan er ook heel erg veel dingen door je hoofd heen. Aan het einde van de dag zit je dan ook vaak onbewust vol met prikkels. Onderzoekers zeggen dan ook dat dromen helpen om alle prikkels te verwerken. Door veel te dromen ben je de volgende dag dan ook helemaal mentaal opgefrist. Boven dien helpen dromen je om creatief te blijven. Larry Page zou bijvoorbeeld dankzij een droom op het idee van Google zijn gekomen. Daarom zeggen veel mensen ook altijd dat ze er een nachtje over moeten slapen. Het doet namelijk echt wonderen. Naast dat je mentaal weer helemaal fris bent en dat je creativiteit een boost heeft gehad helpt dromen ook met omgaan met bedreigende situaties. Tijdens de Remslaap werkt je zogenaamde vecht-of-vluchtreactie veel sneller. Vandaar dat je soms wakker schrikt door een nachtmerrie of enge droom, vaak gebeurt dit dan ook wanneer je helemaal nat bent van het zweet.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Je slaat emoties op tijdens je slaap

Uit verschillende breinscans blijkt dat mensen dezelfde emoties voelen in een droom als wanneer ze wakker zijn. Hierdoor kun je schreeuwend, huilend of lachend wakker worden, dit komt doordat je hersenen data aan het verwerken zijn, je hersenen willen zich herinneren hoe je je voelde tijdens een gebeurtenis, zodat ze weten hoe ze niet moeten reageren wanneer het de volgende keer weer gebeurt. De verwerking van deze info gebeurt dan ook voor het grootste gedeelte in je slaap.

Voorkom nachtmerries 

Iedereen heeft een hekel aan nachtmerries en wilt ze natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. De kans dat je wel eens over een monster hebt gedroomd is dan ook vrij groot. Maar genoeg is genoeg. Het is dan ook mogelijk om nachtmerries te stoppen. Het klinkt misschien gek, maar het kan echt. Wanneer je droomt ben je namelijk wel voor een kleine gedeelte wakker. Wanneer dat het geval is heb je namelijk zelf de touwtjes in handen om je nachtmerrie te stoppen. Vaak kiezen mensen hier niet voor wanneer het een goede droom is,  maar wanneer het een nachtmerrie is snappen wij dat je die graag wilt stoppen.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.