Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
wereld-tafeltennis-dag

Iedereen kent het wel, pingpong. Pingpong staat jaarlijks extra in de belangstelling op 6 april tijdens de Wereld Tafeltennis dag. Weet jij eigenlijk wel de geschiedenis van deze sport en de regels? Wij leggen het je uit.

? Wereld Tafeltennis dag vind je ook op onze inhaakkalender van 2024

Wat is tafeltennis?

Tafeltennis of pingpong is een sport waarbij twee of vier spelers een licht en hol balletjes met een batje heen en weer slaan over een tafel met een net in het midden. Het doel van dit spel is de bal over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander. Je probeert het balletje dan ook op zo’n manier te slaan dat de bal moeilijk is om terug te slaan. Als wedstrijdsport stelt tafeltennis niet alleen lichamelijke eisen maar ook mentale eisen van spelers, terwijl het voor veel mensen ook een ontspannende tijdspassering is.

De geschiedenis van tafeltennis

De geschiedenis van tafeltennis begint rond het einde van de 19e eeuw in Engeland. Toen werd er alleen overgespeeld in plaats van het scoren wat nu erg belangrijk is bij deze sport die we vieren op wereld sportdag. Toen werd er ook geen gebruik gemaakt van een bal maar een kurk, het klinkt misschien heel gek dat je aan het overspelen bent met een kurk maar het is echt zo. We hadden toen natuurlijk ook niet van die mooie batjes die we nu hebben. De mensen speelden toen met een stuk hout, en een rijtje boeken werd gebruikt als het net. Toen veel mensen begonnen met tafeltennissen zagen de spelfabrikanten natuurlijk ook hun kansen om hierop in te spelen. De spelfabrikanten vonden het dan ook belangrijk om een goed kwalitatief product op de markt te komen. Er kwamen dan ook echte tafeltennistafels met een net, batjes en balletjes. Deze balletjes waren vaak gemaakt van rubber of van kurk. Dit was omdat de rubberen balletjes zo hard stuiterden en de kurken balletjes bijna niet daarom ontwikkelde James Gibb de celluloid-bal. Met deze bal is het een stuk makkelijker om over te spelen en met deze bal kan je met veel verschillende technieken spelen. Rond 1900 kwam het woord tafeltennis pas echt in beeld. Mensen begonnen het ook zo te spelen zoals we het nu kennen. De naam Ping Pong is uiteindelijk gekomen door het geluid van de celluloid-bal. Na dat de spelfabrikanten fanatiek aan het produceren waren geslagen zijn veel meer mensen het gaan spelen en toen ging het snel. Het spel ging snel over de hele wereld en in Duitsland werd het als eerste een officiële sport. Sinds 1926 wordt er jaarlijks dan ook het WK tafeltennis gehouden en sinds 1958 is er jaarlijks ook een EK tafeltennis.

Is tafeltennis populair in Nederland?

Tafeltennis is een gemakkelijk speelbare sport en geschikt voor jong en oud. Dat maakt pingpongen ook extra populair, terwijl het eigenlijk best een jonge sport is vergeleken met bijvoorbeeld voetbal. In Nederland mag tafeltennis bij de lange niet de meest gespeelde sport zijn maar toch is tafeltennis als wedstrijdsport enorm populair over de hele wereld. Je zal het misschien niet geloven maar je kan net zoals bij voetbal ook wedden op tafeltennis.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.