Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
wereldkankerdag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor kanker in coronatijd. Juist nu is het belangrijk dat we oog blijven houden voor de impact van kanker. En dat mensen met kanker en hun naasten de weg weten te vinden naar coronaproof zorg en ondersteuning.

Wat doet kanker?

Kanker is ongecontroleerde deling van lichaamscellen. De cellen kunnen niet meer stoppen met delen groeien in omliggende weefsels. De kans is ook erg groot dat ze zich zelf gaan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Kanker kan bijna overal in het lichaam ontstaan. Er zijn meer dan 100 verschillende kanker soorten. Al deze soorten hebben dezelfde eigenschappen van ongecontroleerde celdeling gemeen. De snelheid waarop de ongecontroleerde celdeling plaatsvindt, is voor iedereen en elk kankersoort verschillend. Sommige kankersoorten geven daardoor ook sneller klachten aan dan andere soorten. Daarom is dit ook zo’n vervelende ziekte omdat de dokters nergens een patroon voor is. Je moet eigenlijk een beetje geluk hebben.

? Tip: Vind meer inhakers op onze inhaakkalender

Wat is Wereldkankerdag?

Veel mensen hebben het wel gehoord of misschien wel meegemaakt, kanker zet je wereld helemaal op z’n kop. Als je zelf ziek bent, maar ook als iemand in je eigen omgeving ziek is of aan kanker is overleden. Vaak hebben mensen die van kanker zijn genezen toch nog lange tijd of soms zelfs hun leven lang nog last van de gevolgen van de ziekte of de behandelingen die ze zijn ondergaan. Daarom willen ze tijdens Wereldkankerdag extra aandacht vragen voor de mensen die kanker hebben of gehad hebben maar ook de mensen die een zware tijd hebben of achter de rug hebben omdat ze iemand verloren hebben aan deze vreselijke ziekte. Wat je misschien niet weet is dat Wereldkankerdag niet alleen in Nederland gehouden wordt maar ondertussen ook al wereldwijd. Rond Wereldkankerdag kun je kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Dit jaar zetten zij vooral online hun deuren open voor bijvoorbeeld een rondleiding of een lezing. Je kan alle activiteiten zien op de website van Wereldkankerdag.

Activiteiten op Wereldkankerdag

De hele dag worden er allerlei verschillende activiteiten gehouden. Iedereen die met kanker te maken heeft, is van harte welkom om deel te nemen. Alle activiteiten zijn namelijk ook gratis. Hieronder zullen we een aantal activiteiten uitlichten.

Open dag Radboudmc: Kanker in beeld

Hier worden onder andere minicolleges, een virtuele rondleiding en informatie over zorgtrajecten gegeven

Digitale knuffels in Inloophuis Oude Ijssel

Oude Ijssel op Wereldkankerdag digitale knuffels uit. Je kan iemand opgeven wie jij vindt dat een knuffel nodig is en uit deze inzendingen worden drie fruitmanden verloot die op dezelfde dag worden uitgedeeld.

21 dagen meet bewegen challenge

Een gratis challenge: 21 dagen meer bewegen samen met andere aan de hand met video’s en leuke uitdagende oefeningen.

Outdoor gesprekken

Leef jij met de gevolgen van kanker? Op Wereldkankerdag biedt Anita Wesselius je een luisterend oor tijdens een wandeling in de omgeving van Bloemendaal aan Zee

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.