Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
Wereld lichtjes dag 2021

Op 12 december is het weer zover, dan is het weer Wereldlichtjes Dag. Misschien ken jij deze dan nog niet en vraag jij jezelf nu af wat het eigenlijk is. Wij vertellen je het, je leest het hier.

Wat is Wereldlichtjes Dag

Wereldlichtjes dag is altijd op de 2e zondag van december. Tijdens deze dag staan heel veel mensen in Nederland samen stil bij alle kinderen, die op welke leeftijd dan ook en om welke reden dan ook, zijn overleden. Op deze manier hopen deze mensen een lichtpuntje te bieden tijdens de donkere dagen in december. Dat heeft dan ook alles te maken met de feestdagen. De feestdagen staan namelijk in het teken van gezelligheid, familie en vrienden. De deelnemers eren en herinneren samen de kinderen door een kaarsje te branden en te luisteren naar prachtige muziek, troostende woorden en gedichten. Uiteraard is deze muziek speciaal geschreven voor deze dag.

Hoe is Wereldlichtjes Dag ontstaan

Wereldlichtjes dag is ontstaan in het buitenland. Daar heet deze dag dan ook World Wide Candle Lightning, deze dag is dan ook ontstaan in 1997 in Amerika, door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19:00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op diverse locaties in Nederland worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Toch zie je dat er heel erg veel gemeenten zijn die dit jaar geen bijeenkomsten organiseren. Dat heeft dan ook alles te maken met het coronavirus wat ook dit jaar nog heel erg veel invloed heeft op ons leven. We hadden het dan ook allemaal graag anders gezien met mindere maatregelen, maar dat is op dit moment helaas nog niet mogelijk. Het is dan ook heel erg belangrijk om ons allemaal aan de huidige maatregelen te houden. Het is natuurlijk nog wel mogelijk om thuis een kaarsje aan te steken om de overleden kinderen te eren en te herdenken.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Thuis herdenken

Zoals we hierboven al aangaven kan het zijn dat de gemeente geen bijeenkomst wil organiseren aangezien de maatregelen het misschien niet toelaten. Je kan er dan ook voorkiezen om thuis te herdenken. Mocht je de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kun je zoals we ook al eerder aangaven thuis om 19:00 uur een kaars branden. De organisatie stelt het ook heel erg op prijs om andere op te roepen om hetzelfde te doen. Het is namelijk niet alleen voor jou, maar je steunt andere mensen ook hele erg op deze zware dag. Er komen namelijk heel erg veel herinneringen naar boven op deze dag wat natuurlijk heel erg mooi is, maar het kan ook heel erg zwaar zijn. World Wide Candle Light is namelijk een heel erg mooi initiatief, waar iedereen aan mee kan doen. Ben jij dus iemand die zich heel erg nauw betrokken voelt? Steek dan een kaarsje aan om je medeleven te tonen aan de mensen die het op dit moment zwaar hebben.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.