Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Eet wat je wilt dag

Dankzij de quarantaine van het corona-virus is dit wellicht iedere dag al het dieet, maar 11 mei heb je een vrijbrief om écht alles te eten wat je maar wilt. Deze nationale feestdag is het ideale excuus om de ijskast eens goed te plunderen en de frituurpan aan te slingeren. Maar waar komt deze bijzondere dag vandaan?

Thomas & Ruth Roy

Eet-wat-je-wil-dag is in het leven geroepen door twee Amerikaanse acteurs, Thomas & Ruth Roy. Eet wat je wil dag is niet de enige verdienste van het hoogbejaarde koppel, ze hebben namelijk meer dan tachtig feestdagen op hun naam staan! Zo zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor vergeef je ouders dag (18 maart) of kruimel over je toetsenbord dag (28 augustus). Het oudere koppel staat er om bekend op ludieke wijze aandacht te vragen voor maatschappelijke problemen, zoals verwaarlozing van ouderen, of in dit geval: voedsel en dieet trends, voornamelijk onder de jongere generatie.

Gezondheidsideaal

De dag is echter niet ontstaan ‘voor de lol’ maar meer om mensen juist een positief gevoel te geven over hun lichaamsgewicht en om de stress van het dieet voor één dag in het jaar weg te nemen. Jaarlijks zijn er steeds meer mensen bezig met hun gewicht of hun voedsel inname, met elk jaar een nieuwe voedseltrend. Denk bijvoorbeeld aan het gluten-vrije dieet, het vasten-dieet of bijvoorbeeld enkel calorie-arm eten. Thomas en Ruth Roy proberen je bewuster te maken van dergelijke dieet-programma’s door een simpele dag als eet-wat-je-wil-dag.

Daarnaast is een zogenaamde ’sjoemel-dag’ ook nog eens erg gezond voor de mensen onder ons die een dieet volgen, omdat je zo minder snel wordt blootgesteld aan de verleidingen wanneer je bijvoorbeeld door de supermarkt loopt. Eigenlijk is een eet-wat-je-wil dag best gezond dus!

Honger

Wellicht hun meest succesvolle feestdag is dan toch wel de ‘eet wat je wil’ dag, omdat dit iedereen de gelegenheid geeft om het goed bedoelde nieuwjaarsdieet voor één dag vaarwel te zeggen. Het is niet alleen een verlossing voor mensen die druk bezig zijn met een paar kilo’s te verliezen of erg vasthoudend zijn aan hun dieet, maar ook voor de mensen zonder een strak voedsel-regime.

Proberen

Naast de ideale ‘cheat day’ is eet-wat-je-wil dag ook hét uitgelezen moment om die ene snack, dat nieuwe broodje of dat bijzondere gerecht te proberen zonder op de calorieën te hoeven letten. Pak dus je favoriete receptenboek er maar bij, want op 11 mei heb je de gelegenheid om dit ogenschijnlijk heerlijke gerecht te proberen! Ook als geen specifiek gerecht in gedachten hebt komt deze dag mooi uit, want hiermee kun je ongegeneerd en zonder gevolgen de vitrine van de snackbar plunderen. En in corona-tijd hebben we allemaal wel een stevige snack verdient.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.