Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
nationaal voorleesontbijt 2021

Het is best voor de hand liggend, de scholen zijn dicht, we moeten zo veel mogelijk thuis blijven en alles in online. Dat betekent dat het nationaal voorleesontbijt niet op school gehouden kan worden. Daarom hebben de organisators gekozen voor het nieuwe normaal, oftewel om alles online te gaan doen. Hoe zit het in elkaar en wat betekent dit voor de kinderen? Je leest het in deze blog.

Online voorleesontbijt

Op 20 januari worden door het hele land in bibliotheken, basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdag verblijven een online voorleesontbijt georganiseerd. Lokale helden zoals brandweermannen, politie agenten en burgemeesters, en bekende Nederlanders nemen deel aan deze voorleesontbijten om zo te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. Dit jaar zullen er verschillende bekende Nederlanders mee doen. Je kant ze vast wel, Jim Bakkum, Frits Barend, Willie Wartaal, Lucy Woesthoff, Burgemeester Aboutaleb en Minister Arie Slob. Hun zetten zich allemaal online in tijdens de voorleesdag.

Online activiteiten

Normaal gesproken worden er altijd allemaal activiteiten georganiseerd op school waar kinderen aan mee kunnen doen. Aangezien we nu allemaal thuis zitten in deze vervelende tijd gaat dat niet zo makkelijk. Daarom hebben de organisatoren er voor gekozen om online activiteiten te gaan organiseren. Hierdoor kunnen toch nog veel kinderen mee doen aan de activiteiten en een leuke dag hebben in deze mindere tijd. De Prinses heeft vanmorgen begonnen met het voorlezen aan 25 kinderen die via een live-verbinding in de studio aanwezig zijn. Het voorleesboek is het Prentenboek van het Jaar: “Coco kan het”, dat is geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Het boek gaat over de babyvogel Coco die het heel spannend vindt om voor het eerst zijn vleugels uit te slaan. Het boek is gekozen als het Prentenboek van het Jaar door een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen.  Zo worden er onder andere meetings georganiseerd waar bekenden mensen een leuk boek gaan voorlezen. Ook worden er workshops georganiseerd waar kinderen aan mee kunnen doen. Helaas moet je deze workshop wel aanschaffen.

De achttiende editie

Dit jaar is de achttiende editie van de Nationale Voorleesdagen, een project van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne wil de voordelen van het voorlezen benadrukken, waaronder het positieve effect op woordenschat,  spelling en tekstbegrip. Dit zit onderdelen van de Nederlandse taal waarbij kinderen vaak ondersteuning bij nodig hebben. Ondanks dat het online is moeten we er het beste van maken met z’n alle. Help je kind met het opzetten van de livestream en heb samen gezellig dagen. Dat wilt toch iedereen.

Coco kan het

Kom alvast in de stemming en dans en zing mee met het vrolijke liedje “Coco kan het!”, speciaal geschreven voor de Nationale Voorleesdagen. Het liedje is geschreven en gecomponeerd door Thijs Borsten, gezonden door Gerson Main. Iedereen kan dit liedje luistern bij verschillende streaming diensten zoals Spotify, Apple music, Deezer en YouTube Music.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.