Vandaag: maandag 15 april 2024, Week 16
Eid-al-Fitr eten

Overdag niet eten, drinken, roken en vrijen. Dat is wat moslims wereldwijd hebben gelaten de afgelopen dertig dagen. De reden? Ramadan natuurlijk! Donderdagavond 20 april, bij zonsondergang, is deze vastenmaand voorbij en begint Eid al-Fitr. Dit feest, ook wel bekend als Suikerfeest, duurt drie dagen en is het meest uitbundige feest in het islamitische jaar. Wij wensen onze lezers ‘Eid Mubarak’!

Eid al-Fitr is de officiële en Arabische term voor het feest dat we vieren als de ramadan voorbij is. Het betekent letterlijk ‘het feest van het verbreken van het vasten’. Met de woorden ‘Eid Mubarak’, oftewel ‘heb een gezegende viering’, feliciteren moslims elkaar. Eid al-Fitr wordt in Nederland ook Suikerfeest, ramadanfeest, het Kleine Feest en Fitr genoemd.

Wat doe je tijdens Eid al-Fitr?

Tijdens dit feest vieren moslims dat de vastenmaand voorbij is. Dit doen zij door de moskee te bezoeken voor een speciaal gebed en geld en kleding te schenken aan de armen. Tijdens het feest bezoeken moslims familie en vrienden en eten zij samen allerlei (zoete) lekkernijen. Het is tenslotte feest!

Eid al-Fitr voor iedereen in Sliedrecht

Een zoektocht op het internet maakt duidelijk dat Eid al-Fitr dit jaar ook steeds meer gevierd wordt door niet-moslims. In Sliedrecht bijvoorbeeld houdt HDV Gençlik Kolu van de ISN Ulu moskee een kindersuikerfeest, zo meldt de online krant Sliedrecht24. Alle kinderen uit Sliedrecht zijn hier welkom op zaterdag 22 april. De jonge bezoekers krijgen een snoepzakje en er is schmink, een springkussen, grabbelton en laserguns. Het is de eerste keer dat dit kinderfeest zo georganiseerd is in Sliedrecht.

Gezelligheid en verbondenheid tijdens viering Eid al-Fitr

Bij Woej  inWijk- en dienstencentrum De Groene Loper in Voorburg is ook iedereen welkom om Eid al-Fitr te vieren. Bezoekers kunnen hun nagels laten doen, wimpers laten liften en henna laten zetten. Woej zorgt voor een hapje en drankje. “Deze dag gaat volledig in het teken staan van gezelligheid en verbondenheid”, staat te lezen op de website Leidschendamvoorburg.tv.

Eid al-Fitr: hier haal je de lekkerste hapjes!

Heb jij nou ook iets georganiseerd voor Eid al-Fitr? Laat het ons vooral weten zodat we dit in ons overzicht kunnen opnemen. Je kunt ons mailen via info(at)jaarkalender.nl. En nogmaals: ‘Eid Mubarak’!

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.