Vandaag: dinsdag 25 juni 2024, Week 26
non-binair

14 juli is de Internationale Dag voor Non-Binaire mensen. Om te begrijpen wat de Internationale dag voor Non-Binaire mensen inhoudt, is het handig om te weten wat Non-Binair betekend. Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in zijn of haar lichaam als man of als vrouw, maar zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, gender identiteit. Dit uit zich meestal in gender-expressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of juist helemaal niet te laten zien. Gender identiteit en gender-expressie zijn per definitie niet met elkaar verbonden. Dat betekend dat je iemands gender identiteit niet altijd af kan lezen van hun gender-expressie.

Non-binair is een paraplu begrip. Onder non-binair vallen onder andere “gender-queer”, “gender non-conform”, “a-gender”, “gender-fluïde”, “bi-gender”, et cetera.

Is non-binair erkend in de wereld?

Non-binariteit is nog niet overal op de wereld wettelijk of formeel erkend. Er zijn maar een paar landen over de hele wereld waar er een derde optie voor geslachtsaanduiding is op identiteitsdocumenten. De landen waar het wel wettelijk of formeel erkend is, zijn: Nederland, Duitsland, Denemarken, Australië, Nieuw-Zeeland, Bangladesh, India, Canada en achttien van de vijftig Verenigde Staten.

Hoe vaak komt gender non-binariteit voor?

Er is weinig bekend over het percentage mensen die zich identificeren als non-binair. Met toenemende aandacht in het gender-spectrum, kunnen veel mensen die ooit voelden dat ze moesten kiezen tussen man of vrouw zich nu meer op hun gemak voelen op dit gebied. Vroeger, als een persoon zich travestiet voelde en een gedeeltelijke geslachtsaanpassing wilde, kwam hij of zij hier niet voor in aanmerking. Als je een medische geslachtsaanpassing wilde ondergaan moest je alles laten veranderen. Dit zodat je er nog wel uitzag als een man of als een vrouw, terwijl dit helemaal niet de bedoeling was dat je er nog wat van bleef zien. Een travestiet voelt zich man en vrouw en wil dit graag uitten. Daarom wil hij of zij een ‘gedeeltelijke’ geslachtsverandering ondergaan en niet helemaal van man naar vrouw of van vrouw naar man. Hierdoor zijn in het verleden een aantal non-binaire personen ten onrechte als (binair) trans man of trans vrouw bestempeld. 

Onlangs is de wetenschappelijke en klinische aandacht voor deze groep aanzienlijk toegenomen. Hierdoor is er meer informatie beschikbaar over het aantal mensen in de transgender-wereld dat zich als non-binair identificeert. Uit de twee grootste steekproeven die ooit zijn verzameld van transgenders die geïnterviewd zijn, blijkt dat ongeveer één op de drie transgenders zichzelf omschrijft als non-binair. Dit is variërend van 33% in de Verenigde Staten en 36% in de EU. Verenigde Staten. In de laatste Belgische studie in 2018 identificeerde 22% zich als non-binair of gender-gerelateerd.

Aanspreekvormen Non-binair

Onze Nederlandse taal kent enkel de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvormen, zoals hij/hem/zijn en zij/haar/haar. De laatste jaren proberen activisten in het Nederlandse taalgebied de termen voor non-binaire personen hier ook aan toe te voegen. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar en zijn/haar krijgen gezelschap van die, hen en hun.

Lees ook:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.