Vandaag: vrijdag 26 april 2024, Week 17
valentijnsdag - rozen zijn niet aan te slepen!

Op vrijdag 14 februari 2020 is het in veel landen Valentijnsdag. De dag waarop het gebruikelijk is om je (geheime) liefde even in het zonnetje te zetten. Vaak geven geliefdes op Valentijnsdag ❤️elkaar kaartjes, cadeautjes, chocola én natuurlijk rode rozen. Dat kan echter dit jaar wel eens gaan veranderen. Door de rozenschaarste zijn er namelijk niet alleen minder rozen, maar is de prijs van de beroemde rode roos flink gestegen.

Bloemenveiling

Nederland staat bekend om haar omvangrijke en diverse bloemenveiling. Waarschijnlijk de meeste bekende bloemenveiling uit Nederland is de Royal FloraHolland. Dagelijks worden er bij Royal FloraHolland meer dan 20 miljoen bloemen en planten verkocht. Dit is maar liefst 90% van de Nederlandse bloemenhandel. Met name op dagen als Valentijnsdag is het spitsuur op deze bloemenveiling. In de dagen voorafgaand aan Valentijnsdag worden er massaal rode rozen verhandeld op de bloemenveiling. Dit jaar zijn er maar liefst 152 miljoen rozen verhandeld op de bloemenveiling. Toch is dit 9 procent minder dan in 2019. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de prijs. De zogeheten middenprijs van (rode) rozen ligt namelijk 10 procent hoger dan vorig jaar. Deze middenprijs staat voor de prijs per rozensteel. Door de schaarste van de roos uit Kenia valt de middenprijs dit jaar hoger uit dan verwacht.

Rozen uit Kenia, Ethopië en Nederland

De roos wordt in drie gebieden geproduceerd, namelijk Kenia, Ethopië en Nederland. Afgelopen jaar heeft Kenia te maken gehad met minder zon en juist meer regenval. Hierdoor is de export van rozen uit Kenia naar Nederland met 22 procent gedaald. De andere twee productiegebieden, Ethiopië en Nederland, profiteren juist van het tekort aan rozen en de daarbij horende hogere prijs. Doordat het aanbod vanuit Kenia terugliep, nam het aanbod vanuit Ethopië en Nederland juist toe. Rozenkwekers uit Ethiopië krijgen maar liefst 11 procent meer voor hun rozen in 2020. Daar kwam bij dat door goed weer Ethiopië in staat is geweest om 5 procent meer rozen te produceren dan vorig jaar.

Duurdere rozen in Nederland


Ook Nederlandse kwekers profiteren van de rozenschaarste uit Kenia. Nederlandse rozentelers zagen hun middenprijs ongeveer drie procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. De prijzen van Nederlandse rozen zijn vaak stabieler dan die uit Kenia en Ethiopië. Dit komt doordat Nederlandse rozen worden gekweekt in kassen. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van weersomstandigheden. Factoren die van invloed zijn op de prijs, zoals bijvoorbeeld de productiehoeveelheid, bleven daarom de afgelopen jaren nagenoeg gelijk.

Rode rozen voor Valentijnsdag


Ondanks de prijsstijging verwacht men op de bloemenveiling dat veel mensen alsnog hun geliefde zullen verrassen met de beroemde rode roos. Dit is immers al eeuwenlang traditie. De rode roos staat namelijk al sinds de oudheid in veel westerse culturen symbool voor liefde, schoonheid, passie en romantiek. Van oorsprong staat de rode roos symbool voor Afrodite ofwel Venus, de Godin van de Liefde. Toen zij haar geliefde Adonis tevergeefs probeerde te redden haalde ze zich lelijk op een witte rozenstruik. Haar bloed kleurde de witte rozen prachtig diep donkerrood. Volgens de geschiedenis is dat het moment dat de rode roos symbool werd voor de eeuwige liefde.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.