Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
tips valentijnsdag kalender

Staat 14 februari dit jaar met een rood hartje aangeduid op jouw jaarkalender? Plan jij immers een bijzondere Valentijnsdag in 2022? We blikken even terug naar het verleden van het liefdesfeest en bieden jou een handvol tips voor Valentijnsdag om jouw geliefde dit jaar eens te goed verwennen.

Alles is liefde op valentijnsdag

Je kan er nog maar moeilijk naast kijken. Eens de kalender 14 februari nadert, zet de rode kleur de boventoon. Rood is namelijk de kleur van de liefde. Je kan geen krant of tijdschrift meer openslaan, geen winkel meer binnenwandelen of je wordt bedolven onder de hartjes, bloemen en pralines. En dat allemaal voor Valentijnsdag. Het commerciële feest leeft in onze contreien nog maar relatief recent. Begin de jaren ’90 kwam de Valentijnstraditie overgewaaid uit Angelsaksische landen zoals Groot-Brittanië, Australie en de Verenigde Staten.

Over de echte oorsprong van Valentijn doen verschillende verhalen de ronde. Eén van de meest gangbare pistes brengt ons terug naar de 3de eeuw na Christus in het oude Rome. Daar leefde een Romeinse priester, Valentinus genaamd. Wanneer mensen Valentinus om hulp vroegen gaf hij hen altijd een bloemetje. Priester Valentinus voltrok in het geheim zo’n 10-tal huwelijken van soldaten zodat ze niet meer hoefden te dienen. Dit leidde tot een dispuut met de keizer Claudius II waarna Valentinus op 14 februari 270 gemarteld en onthoofd werd. Net voor zijn dood zou de priester per brief zijn liefde bekent hebben aan de dochter van een cipier. De brief ondertekende hij met ‘Valentijn’. Later werd Priester Valentinus heilig verklaard en sedertdien staat op 14 februari als vaste datum aangemerkt op de inhaakkalender als de hoogdag van de liefde.

Vijf keer inspiratie voor een bijzondere Valentijnsdag

1. Love in a box of chocolates

Tradities zijn er om in ere te houden. Naast bloemen zijn heerlijke pralines hét cadeau bij uitstek om aan je geliefde te schenken op valentijnsdag. Uiteraard mag het voor deze speciale dag een beetje meer zijn dan de doordeweekse bonbons. Ga tijdig te rade bij je plaatselijke chocolatier of geef eens culinaire pralines van een echte sterrenchef cadeau.

2. Schrijf een liefdesbrief

Kruip in je dure vulpen en zet je gevoelens voor jouw geliefde op papier. In je beste handschrift schrijf je waarom nu net jouw geliefde jouw uitverkorene is. Eens je eraan begint, lukt het vanzelf. Ben je een krak in dichten? Dan is het een leuk idee om je eigen geschreven gedicht aan jouw geliefde voor te dragen. Let wel, kopieer geen dertien-in-een-dozijn gedichten die je her en der op het internet vindt. Ga voor het echte werk. Romantiek ten top.

3. Kies eens voor een nachtelijke picknick op Valentijnsdag

Vergeet dat dure restaurant. Steek speciaal voor valentijn zelf de handen uit de mouwen in de keuken en maak een verrassende picknick klaar. Denk aan hartige en zoete hapjes, warme chocolademelk, champagne of zelfs wat glühwein. Trek samen de nacht in voor een verfrissende nachtwandeling en kies een romantisch plekje uit om er samen gezellig te picknicken.

4. Boek een speciale overnachting

Neem de kalender erbij en ga op zoek naar een originele, verrassende overnachting in een B&B of een tof hotel. Denk bijvoorbeeld aan een spannende nacht in een windmolen of een watertoren, een overnachting in een tiny house of in een design strandhuis.

5. Love is in the air

Kies eens voor een verrassingstrip, geheel op het onverwachte. Rij samen naar de luchthaven en check daar welke bestemming het goedkoopst is. Neem het vliegtuig en ontdek samen met je geliefde de onbekende stad.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.