Vandaag: zondag 19 mei 2024, Week 20
Vertel sprookjes dag

Wat is het toch heerlijk om een kindje voor te lezen. Sprookjes blijven voor kinderen vaak fascinerend, maar ook als je al wat ouder bent. Sterker nog, ook veel volwassenen kunnen nog genieten van een spannend verhaal. De verhalen nemen je mee in een wereld vol fantasie. Vaak zijn de verhalen al eeuwenoud en zijn ze generatie op generatie doorgegeven. Veel sprookjes hebben een wereldwijde bekendheid. De verhalen hebben veelal een diepere boodschap voor de lezer. Het verhaal heeft echt een moraal. Door deze boodschap wil de schrijver van het sprookje ons iets bijbrengen.

De bekendste sprookjes wereldwijd

Veel sprookjes zijn internationaal bekend. De verhalen spelen zich niet af in een duidelijke tijd of plaats. Hierdoor kunnen kinderen van verschillende generaties en werelddelen zich herkennen in de verhalen. Per land zijn er soms kleine verschillen aangebracht. Ook kan het favoriete sprookje van een land sterk verschillen. Veel gelezen sprookjes zijn bijvoorbeeld Assepoester, Rapunzel en Doornroosje. Een aantal sprookjes zijn verfilmd, waardoor de populariteit nog verder is toegenomen. Naast films zijn er ook op veel plaatsen in de wereld pretparken, die in het teken van sprookjes staan. Hier kun je de hoofdrolspelers tegen komen in de vorm van een attractie, beeld of toneelspeler. Zeker voor kinderen voelt het vaak of ze daadwerkelijk in een fantasiewereld zijn beland.

Wist je van het bestaan van sprookjesdag?

Er zijn niet alleen films en pretparken, waarin sprookjes de hoofdrol spelen. Ook is er wereldwijd een speciale dag die in het teken staat van deze mooie verhalen, de zogenaamde sprookjesdag. Op de zevende dag van de zevende maand is de jaarlijkse sprookjesdag. Deze dag is heel toepasselijk, want het getal zeven speelt vaak een mysterieuze rol in sprookjes. Het vertellen van verhalen is dus al eeuwenlang belangrijk voor kinderen en volwassenen. Het is geweldig dat we eenmaal per jaar hier meer aandacht voor hebben!

Een jaarkalender kan heel behulpzaam zijn bij het voorlezen

Er zijn honderden prachtige sprookjes te voor te lezen. Dat maakt het soms moeilijk een keuze te maken. Welk verhaal wil je vandaag aan jou kindje voorlezen? Een kalender kan hierbij zeer helpend zijn. Hiermee bedoelen we weliswaar niet een gewone kalender, maar onze inhaakkalender, met bijna elke dag een speciale gelegenheid.

Geweldige sprookjes om te lezen in februari

Februari is de maand waarin we de liefde vieren. We kopen lieve cadeaus voor elkaar en sturen anonieme kaartjes of bloemen op. Geliefden gaan uitgebreid uit eten om hun liefde te koesteren. Ook sprookjes kunnen bijdragen aan een liefdevolle maand. Je kunt bijvoorbeeld vertellen over Pieter Valentijn. Het verhaal waarmee valentijnsdag ooit is begonnen. Er zijn ook meer traditionele sprookjes waarin de liefde centraal staat. Een goed voorbeeld is het verhaal van prinses Esmeralda en drie verschillende mannen. Ook de meer bekende sprookjes zoals Sneeuwwitje, Assepoester en De kleine zeemeermin vieren de liefde. De prinses of het arme meisje wordt gered door een knappe man, veelal een prins. Verhalen genoeg dus om een romantische avond mee te vullen.

⭐️ Tip: Bekijk ook eens ons complete en officiële inhaakkalender voor de beste social media inhakers.

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.