Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
weetjes over de maand augustus

Augustus werd niet altijd augustus genoemd. Haar naam is Sextilis, wat zesde maand betekent. De naam Augustus komt van de prins Gaius Iulius Caesar Octavianus, beter bekend als keizer Augustus. Omdat hij in juli jaloers was op Julius Caesar, wilde hij ook zijn eigen maand. Augustus is de achtste maand van de Gregoriaanse kalender. Deze maand wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Op het westelijk halfrond oogst je overal in augustus. Van het geoogste fruit kunnen veel mensen heerlijke jam maken, een traditionele activiteit van veel gezinnen in augustus.

Komkommertijd

Augustus is het komkommerseizoen voor kranten en andere media. Het woord werd voor het eerst gebruikt in het Nederlandse taalgebied in 1787. Het verwijst naar een periode van weinig nieuws en weinig commerciële activiteit. Politici zijn met verlof, dus er valt op dit gebied weinig te schrijven. Grote sportevenementen zoals wielrennen, tennis en het WK of EK voetbal zijn afgelopen. Iedereen is op vakantie. Kranten beginnen ineens te schrijven over ongelukken of kleine diefstallen. Of beginnen te rapporteren over ontdekte vreemde wezens. We hebben het over het komkommerseizoen, want daarvoor werden in augustus komkommers geoogst.

15 augustus: Moederdag België

In België wordt op 15 augustus, de dag van Maria-Ten-hemelopnening, moederdag gevierd. Op deze dag wordt trouwens ook de Rubensmarkt in Antwerpen gehouden. Verkopers dragen voor de gelegenheid kleding uit Rubens tijd.

Sint Juttemis

De uitdrukking “Met Sint-Juttemis” betekent “nooit”. Toch bestaat Jutte wel degelijk, want het is een variant van Judith en deze heilige heeft wel degelijk haar naamdag op 17 augustus. De juiste uitdrukking is echter “Met Sint-Juttemis als de kalveren op het ijs dansen”. En dan betekent het inderdaad nooit, want kalveren kunnen niet dansen en op Sint-Judith ligt er geen ijs. In het Duits zegt men Sankt-Nimmerlein en in het Frans spreekt men van à la Saint Glinglin, wat beide wel fictieve heiligendagen zijn.

Lees ook:

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.