Vandaag: maandag 22 juli 2024, Week 30
Rosj_chodesj_joodse_nieuwe_maan
Chanoeka

Natuurlijk hebben we bij jaarkalender.nl alle Joodse feestdagen hier op deze pagina zie je precies welke wanneer zijn. Het zijn veel bijzondere momenten op een rij maar welke zijn nu echt bekend? Of zou je moeten weten van het bestaan ervan? We zetten de bekendste op een rij en een speciale.

Bekende Joodse feestdagen

  1. Pesach (Pascha): Een feest ter herdenking van de uittocht van de Israëlieten uit Egypte, geleid door Mozes.
  2. Jom Kipoer (Grote Verzoendag): Een dag van boetedoening en verzoening, waarop Joden vasten en bidden voor vergeving.
  3. Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar): Het begin van het Joodse jaar, een tijd van bezinning en het bepalen van goede voornemens.
  4. Joods Poerim (Poerim): Een feest ter herdenking van de redding van het Joodse volk in het oude Perzië, zoals beschreven in het Bijbelboek Ester.
  5. Soekot (Loofhuttenfeest): Een feest dat herinnert aan de reis van de Israëlieten door de woestijn, waarbij loofhutten worden gebouwd en maaltijden worden genuttigd in deze hutten.
  6. Simchat Thora: Een feest ter viering van het voltooien van de jaarlijkse cyclus van het lezen van de Thora, de Joodse Bijbel.
  7. Chanoeka (Feest van de Lichtjes): Zie hieronder. Het is een acht dagen durend feest ter herdenking van de herinwijding van de Joodse tempel in Jeruzalem en de wonderbaarlijke wonderen die plaatsvonden met de olielampen.

Chanoeka

Chanoeka is een bijzondere en bekende Joodse feestdag las je al hierboven. Chanoeka wordt ook wel het Inwijdingsfeest of het Feest van Licht genoemd. De oorsprong van de term “Feest van Licht” komt van de menorah, die als symbool dient voor dit feest. Het ontsteken van de negenarmige menorah is de centrale en meest herkenbare traditie van Chanoeka.

Minder bekende Joodse speciale dag

Rosj Chodesj is een speciale dag in het Jodendom maar niet zo heel bekend. Dit feest wordt altijd gevierd op de eerste dag van de nieuwe maand, waarbij vrouwen geen huishoudelijk werk verrichten, en waar er de leidende melodie van de komende maand wordt gespeeld. Bekijk hier alles over Rosj Chodesj

Wil je dit resultaat opslaan?

Als je dit resultaat opslaat, kun je het later terugvinden in je account.